Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Είπα- ξείπα Βενιζέλου για το «κούρεμα» των Ταμείων

Είπα- ξείπα Βενιζέλου για το «κούρεμα» των Ταμείων

Είπα-ξείπα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δεν διστάζει να πάρει πίσω υποσχέσεις, που ο ίδιος από την θέση του υπουργού Οικονομιών είχε δώσει στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν έχει δα περάσει και πολύς καιρός, που ο φιλόδοξος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως «τσάρος» της Οικονομίας διαβεβαίωνε πως θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αναπλήρωση της ζημιάς που θα εμφάνιζαν τα ταμεία από το υποχρεωτικό «κούρεμα» των χαρτοφυλακίων ελληνικών ομολόγων. Δεν έχει δα περάσει πολύς καιρός άλλωστε από τότε, που ως «τσάρος» της Οικονομίας κατηγορούσε ούτε λίγο ούτε πολύ ως «εθνικούς μειοδότες» τους διοικητές των ταμείων, οι οποίοι αρνούνταν την συμμετοχή τους στο PSI. Είχε δε τότε επιτεθεί με σφοδρότητα κατά του Ταμείου των δημοσιογράφων και ενός- δύο ακόμη «ξεχνώντας» να αναφερθεί στα του οίκου του, δηλαδή στο Ταμείο των Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομίας.

Με την περισσή ευκολία, που του παρέχει η στήριξη των συστημικών ΜΜΕ και ο ορμητικός χαρακτήρας του, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φτάνει σε σημείο να αυτοαναιρείται και αυτοακυρώνεται χωρίς… να τρέχει μία. Από την περίφημη πλέον κυβίστηση με τα τιμολόγια της ΔΕΗ και το χαράτσι (διαθέσιμο στο you tube το σχετικό βιντεάκι) και τις… καντρίγιες με το κλιμάκιο της Τρόικας (που έφευγε βράδυ Παρασκευής από την Αθήνα…) μέχρι τον χειρισμό της διαδικασίας του PSI, ο πληθωρικός πολιτικός συλλαμβάνεται να μην έχει ισχυρή μνήμη.

Έτσι και στο θέμα της αναπλήρωσης των υποαξιών που κατά δεκάδες εκατομμύρια είναι υποχρεωμένα να «γράψουν» τα ασφαλιστικά ταμεία για τα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων, ο Ευ. Βενιζέλος κάνει ακόμη μία κυβίστηση.

Αντί της ολοκληρωμένης πρότασης, που υποτίθεται πως θα παρουσίαζε (για την οποία άλλωστε είχε δεσμευτεί και στην διάρκεια της διαδικασίας εκλογής του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ) πρότεινε στους τρεις διοικητές των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας να επενδύσουν εκ νέου σε ελληνικά ομόλογα αγοράζοντας στις πολύ χαμηλές τρέχουσες τιμές. Προσδοκώντας υποθέτουμε σε γύρισμα της αγοράς μέσα στα επόμενα χρόνια και πώλησης των τίτλων σε υψηλότερες τιμές έχοντας μειώσει το μέσο όρο κτήσης. Αυτά είναι πράγματα, που στερούνται σοβαρότητας και είναι άξιον απορίας πως σε προεκλογική περίοδο ο φιλόδοξος αυριανός πρωθυπουργός μπορεί να δίνει επενδυτικές συμβουλές στις διοικήσεις των ταμείων.

Οι διοικητές του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ είχαν μείνει με τη βεβαιότητα (που μπορεί να τους δίνει η υπόσχεση ενός πολιτικού) πως μεγάλο μέρος των υποαξιών θα καλυπτόταν από την παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Φευ, πριν αλέκτωρ φωνήσαι συνειδητοποίησαν, στη συνάντηση που είχαν με τον Ευ. Βενιζέλο προχθές, πως τα εχέγγυα που τους υπόσχονταν για να «κουρέψουν» έως 70% τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων δεν ήταν καν προεκλογικές φενάκες και λόγια του στυλ… λεφτά υπάρχουν.

Το περίεργο δεν είναι, που τα συστημικά ΜΜΕ κάνουν κατά το κοινώς λεγόμενο το συγκεκριμένο θέμα «γαργάρα», ούτε το ότι ο παριστάμενος (στην συνάντηση) υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης δεν άρθρωσε λέξη, ούτε βέβαια η αβελτηρία των πολιτικών, αλλά η «ευκολία» με την οποία γίνεται η διαχείριση ενός τόσο σοβαρού θέματος.

Γιατί με τα διαθέσιμα των ταμείων στο κόκκινο και την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων στο ναδίρ, αυτοί που θα την πληρώσουν ΚΑΙ πάλι θα είναι οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. Που θα κληθούν να υποστούν ακόμη έναν γύρο μειώσεων και νέες περικοπές σε εφάπαξ και αποζημιώσεις…    


Joffrey Postman

www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου