Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Πρώτη σε εμπορικό πλεόνασμα η Γερμανία

Τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης, καθώς οι εξαγωγές συνέχισαν να υπερτερούν των εισαγωγών μολονότι επιβραδύνθηκαν οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές από τις 17 χώρες που μοιράζονται το ευρώ προς τον υπόλοιπο κόσμο, ξεπέρασαν τις εισαγωγές κατά 9,8 δισ. ευρώ ($12,5 δισ.) συμβάλλοντας στην αύξηση του πλεονάσματος από τα 5,2 δισ. ευρώ του Αυγούστου και τα 1,7 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου του 2011.

Η αύξηση ωστόσο του εμπορικού ισοζυγίου αντανακλά κυρίως την αδυναμία στην εγχώρια ζήτηση με τις εισαγωγές να υποχωρούν κατά 2,7% από τον Αύγουστο σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, ξεπερνώντας τη μείωση των εξαγωγών κατά 1,1%.

Η επιβράδυνση των εξαγωγικών ρυθμών είναι ανησυχητική εξέλιξη για την Ευρωζώνη, δεδομένου ότι και η εγχώρια ζήτηση σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση κλονίζεται λόγω των προγραμμάτων λιτότητας και της αύξησης της ανεργίας.

Η αδυναμία στις εισαγωγές σε συνδυασμό με τη ραγδαία υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής το Σεπτέμβριο, δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν μπορεί πλέον να ελπίζει σε μία άμεση ανάκαμψη, καθώς συμπληρώθηκαν δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης που συνιστούν τεχνικά, είσοδο σε ύφεση.

Υπενθυμίζεται ότι τα μεγέθη που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,1% το γ΄ τρίμηνο, έχοντας συρρικνωθεί ήδη σε ποσοστό 0,2% στο β΄ τρίμηνο.

Τα στοιχεία για το εμπόριο έδειξαν επίσης τις μεγάλες διαφορές στην εμπορική θέση των χωρών της Ευρωζώνης. Η Γερμανία κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα με χώρες εκτός της Ευρωζώνης ύψους 12,7 δισ. ευρώ, ενώ η Γαλλία είχε πλεόνασμα μόλις 1,2 δισ. ευρώ και η Ιταλία είχε πλεόνασμα μόλις 800 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα βρέθηκε η Ελλάδα με έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ, ενώ η Ισπανία παρουσίασε έλλειμμα 2,5 δις ευρώ και το έλλειμμα της Πορτογαλίας διαμορφώθηκε στα 300 εκατ. ευρώ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου