Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Μπαίνουν και τα Σκόπια στον South Stream.

Όλοι μαζί και ο "ψωριάρης" χώρια

Μπαίνουν και τα Σκόπια στον South Stream. Όλοι στον αγωγό δηλαδή εκτός της Ελλάδας!
Την απόφασή της ανακοίνωσε η ΠΓΔΜ για συμμετοχή στον South Stream αυξάνοντας και άλλο τον αριθμό των χωρών που επιθυμούν την εμπλοκή τους στο πρόγραμμα μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από την Ρωσία στην κεντρική Ευρώπη.

Mε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Στάβρεσκι ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η χώρα του θα έχει αποφασίσει για τη «σύνδεση» της στον South Stream

O Ζ. Στάβρεσκι προέβλεψε πως η απάντηση των Σκοπίων στη Ρωσία θα είναι θετική, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα θα ξεκινήσουν τα επόμενα στάδια, σύσταση δηλαδή μεικτής εταιρίας καθώς και κατασκευή της διακλάδωσης προς την ΠΓΔΜ.

Όταν συμβεί αυτό θα έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία, η Ελλάδα η χώρα δηλαδή που εμπνεύστηκε και συμφώνησε με την Ρωσία για την κατασκευή του South Stream να μείνει εκτός (!), ενώ στο τέλος όλα τα υπόλοιπα Βαλκάνια να συμμετέχουν.

Σημειώνεται πως με την είσοδο και της ΠΓΔΜ στον South Stream ο αγωγός ο οποίος ξεκινά από το Νοβοροσίσκ νότια της Αζοφικής Θάλασσας θα φτάνει υποθαλάσσια μέχρι την Βουλγαρία από εκεί θα συνεχίζει προς τη Σερβία, στη συνέχεια θα διακλαδώνεται πως Ουγγαρία και Σλοβενία για να καταλήξει στην Αυστρία. Η σύνδεση των Σκοπίων με τον South Stream πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί με ακόμη μια διακλάδωση από τη Βουλγαρία καθώς η απόσταση είναι μικρή .

Η παραπάνω διαδρομή είναι η λεγόμενη βόρεια διαδρομή του South Stream. Η νότια διαδρομή του, δηλαδή Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία έχει εγκαταλειφθεί εξαιτίας της αδικαιολόγητης ελληνικής υπαναχώρησης και «αδιαφορίας».

Η βιασύνη όλων να σπεύσουν προς συμμετοχή του νέου αγωγού, δείχνει ότι κανείς δεν πιστεύει σε σχεδιασμούς τύπου "Νabucco", αλλά και ότι όλοι νιώθουν την γεωπολιτική ισχυροποίηση της Ρωσίας, η οποία επιστρέφει με πραγματική επέλαση στον άλλοτε ζωτικό της χώρο τα Βαλκάνια, τα οποία διεκδικεί εκ νέου.

Ήδη η Σερβία πέραν των οικονομικών πλεονεκτημάτων που προσδοκά, προχώρησε και σε "βήματα" στρατιωτικής συνεργασίας με την Μόσχα εντασσόμενη σε καθεστώς στρατιωτικής συμμαχίας απομακρυνόμενη έτσι και άλλο από την Δύση.

Το Βελιγράδι έχει αποφασίσει τη δημιουργία μιας μόνιμης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, η οποία θα έχει το καθεστώς παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού «Συλλογική Συνθήκη Ασφάλειας» της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ της Ρωσίας και ορισμένων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, όπως η Αρμενία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και τη Λευκορωσία.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός της επιθυμίας των Σκοπίων να συμμετάσχουν στον συγκεκριμένο αγωγό καθώς ο South Stream όχι μόνο δεν απολαμβάνει τις «ευλογίες» των ΗΠΑ αντίθετα είναι ανταγωνιστικός με τον TAP ο οποίος και εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Έτσι η ΠΓΔΜ ενδεχομένως εάν επιμείνει στον South Stream θα «δοκιμάσει» την αμερικανική αντίδραση.

Πηγή:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου