Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Τα «υποβρύχια» έγγραφα που ενοχοποιούν Έλληνες αξιωματούχους

Η ομάδα ακτιβιστών "Η εκδίκηση των φαντασμάτων από τα Φλωριά", δημοσίευσε στο διαδίκτυο σειρά απόρρητων εγγράφων που αφορούν την υπόθεση δωροδοκίας Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων από Γερμανούς κατασκευαστές όπλων.

Τα Φλωριά, ήταν ένα μικρό ορεινό χωριό της Κανδάνου, στην επαρχία Σελίνου στα Χανιά, το οποίο καταστράφηκε και οι κάτοικοί του δολοφονήθηκαν, σε αντίποινα για την δολοφονία 25 Γερμανών αξιωματικών κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής. Η δολοφονία των κατοίκων του χωριού Φλωριά, έγινε στις 23 Μαΐου 1941. Οι λόγοι που η ακτιβιστική ομάδα χρησιμοποιεί την επωνυμία, είναι προφανώς συμβολικοί.
Τα έγγραφα κάνουν εκτενή αναφορά στην εταιρεία Ferrostaal, η οποία έχει έλθει στη δημοσιότητα λόγω των εξελίξεων και των αποκαλύψεων που προκύπτουν από την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η ομάδα ακτιβιστών δημοσιεύει την πλήρη αναφορά που εξέδωσε το το δικηγορικό γραφείο Debevoise & Plimpton, για λογαριασμό της Ferrostaal. Αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ γι αυτή την έκθεση, υπήρξαν και στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, αλλά και την Wall Street Journal, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2011.
Η εκτενής έκθεση του δικηγορικού γραφείου Debevoise & Plimpton, αφορά τις καταβολές χρημάτων που πραγματοποίησε η εταιρεία μέσα στα τελευταία χρόνια, σε αξιωματούχους διαφόρων χωρών προκειμένου αυτοί να ανανεώσουν τα συμβόλαια προμήθειας οπλικών συστημάτων (και στην περίπτωση της Ελλάδας, των υποβρυχίων) με την Ferrostaal.
Τα βασικά στοιχεία για την Ελλάδα
Οι ελληνικού ενδιαφέροντος αναφορές, εστιάζουν στην υπόθεση των περίφημων υποβρυχίων Τύπου 214 και το συμβόλαιο με το κωδικό όνομα Αρχιμήδης που υπεγράφη στις 15 Φεβρουαρίου 2000, προϋπολογισμού ύψους 1,14 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο εμπλέκονται αρκετοί αξιωματούχοι και μεσάζοντες, για λογαριασμό της Ελληνικής πλευράς.
Η θυγατρική της Ferrostaal στην Ελλάδα εταιρεία είναι Marine Industrial Enterprises S.A (MIE). Στις 27 Νοεμβρίου 2002 σε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του μελλοντικού επικεφαλής της Marine και του τότε CEO εντοπίζονται παραπτώματα σχετικά με τις πληρωμές ενός εξωτερικού συμβούλου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στο project των υποβρυχίων. Πρόκειται για δύο πληρωμές με βάση προφορική συμφωνία. Οι πληρωμές της Ferrostaal προς τον σύμβουλο ήταν ύψους περίπου 7,48 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκαν μεταξύ του 2002 και του 2004.
Τα σχέδια «Αρχιμήδης» και «Ποσειδώνας ΙΙ»
Στην υπόθεση των υποβρυχίων δύο είναι τα επίμαχα project της Ferrostaal: το σχέδιο «Αρχιμήδης» και το σχέδιο «Ποσειδώνας ΙΙ». Το συμβόλαιο «Αρχιμήδης» υπογράφηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2000 και αφορούσε στην αγορά από την Ελλάδα τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων, εκ των οποίων το τέταρτο θα ναυπηγούνταν στο Κίελο. Το συμβόλαιο του «Ποσειδώνα ΙΙ» προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό τριών υποβρυχίων, με ανοικτή επιλογή για ένα τέταρτο.
Αναφορά σε πρόσωπα
Σε μια λίστα πληρωμών κάνει την εμφάνισή του το όνομα του κ. Γ. Μπέλτσιου, του στενού συνεργάτη του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο ρόλος του κ. Μπέλτσιου στην υπόθεση των υποβρυχίων χαρακτηρίζεται «κρίσιμος». Ο Γ. Μπέλτσιος ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε τη Ferrostaal να προσεγγίσει κυβερνητικούς κύκλους. Μάλιστα, αναφέρεται ως μέλος του «κύκλου προσευχής» της Ferrostaal.
Ο Μπέλτσιος βρισκόταν κοντά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Άμυνας κατά την ανάθεση του «Αρχιμήδη», αλλά και κατά την περίοδο που ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Ανάπτυξης, όταν υπογράφηκε ο «Ποσειδώνας ΙΙ». Στη γερμανική δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην υπουργός είχε προτείνει στη Ferrostaal να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του κ. Μπέλτσιου, αν ήθελε να κλείσει η συμφωνία για τα υποβρύχια.
Η δράση του Μπέλτσιου όμως εκτείνεται και πριν από την υπογραφή του «Αρχιμήδη». Σύμφωνα με τα αρχεία της Ferrostaal, ο άνδρας το 1999 είχε επαφές με κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης. Σε συνομιλία με τον επικεφαλής της Marine, προτείνει να συμπεριλάβει η εταιρεία στην προσφορά της τον «φιλαράκο» του, χαρακτηρισμός που αφορά στον Γ. Σμπώκο, τον τότε Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών. Ο Μπέλτσιος προτείνει ακόμα μια συνάντηση με τον «φιλαράκο» του, για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του συμβολαίου και τα χρονοδιαγράμματα ώστε να εξασφαλιστεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
Ο Μπέλτσιος φέρεται να έλαβε 1 εκατ. ευρώ το 2000, ένα μήνα μετά την υπογραφή του «Αρχιμήδη».
Τον Δεκέμβριο του 2011, το δικαστήριο του Μονάχου είχε καταδικάσει διευθυντικά στελέχη της εταιρείας για παράνομες πρακτικές και υποχρέωσε τη Ferrostaal να πληρώσει πρόστιμο ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι λόγοι της κοινοποίησης
Η ομάδα ακτιβιστών με την επωνυμία «Η εκδίκηση των φαντασμάτων από τα Φλωριά» δηλώνει πως προχώρησε στην διαρροή των εγγράφων αυτών για να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους υποφέρουν λαοί, όπως ο Ελληνικός ή ο Πορτογαλικός, εξηγώντας στο μήνυμα που συνοδεύει αυτές τις διαρροές πως η οικονομική και τραπεζική κρίση, είναι αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών όπως αυτές που περιγράφονται στις αναφορές, και τις οποίες πληρώνουν λαοί με τα μέτρα λιτότητας.
Η ομάδα επίσης, με την πράξη της αυτή δηλώνει την αλληλεγγύη της στα μέλη της κίνησης «Occupy» στη Φρανκφούρτη και στο Dusseldorf που απειλούνται με απομάκρυνση από τους καταυλισμούς που έχουν στήσει.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση και εδώ το αρχείο με τις απόρρητες πληρωμές που δόθηκαν για τα ελληνικά υποβρύχια.
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου