Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΤΗ ΩΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ!!!

«Οι σημερινές απαράδεκτες (Σ.Σ. χθεσινές) δηλώσεις του Υφυπουργού κ. Iωάννη Μανιάτη για το Καστελόριζο, για την ΑΟΖ και για «διακεκαυμένες ζώνες» δεν εκπλήσσουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ), αλλά το αναγκάζουν να πάρει θέση για τα όσα συμβαίνουν αλλά και για αυτά τα οποία προβλέπεται ότι θαακολουθήσουν στο σοβαρό θέμα της εκμετάλλευσης των Υδρογονανθράκων στην χώρα μας...


Δεν εκπλήσσουν το ΕΛΛΙΝΥ, γιατί ήδη από καιρό είχε και προφορικά και γραπτά ενημερώσει το ΥΠΕΚΑ ότι η ερασιτεχνική και πολιτικάντικη αντιμετώπισητου θέματος ακολουθούσε λανθασμένη πορεία με χαρακτηριστικά που δενσυμβαδίζουν με τη διεθνή πρακτική όπως:


. Δημιουργία πολυάριθμων επιτροπών και συμβούλων απο δήθεν ειδικούς και κυρίως - μη ειδικούς - που δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
. Διοργανώσεις forum - παρωδιών από πανεπιστημιακούς που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο και καταλήγουν να αποτελούν πρωτοτυπία σε όλη την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία.
. Επιπολαιότητα, καθυστερήσεις, λάθη και προχειρότητα στις προκηρύξεις και δημιουργία των σχετικών φακέλων των διαγωνισμών χωρίς να είναι άμεσα γνωστό το επιτελείο που τους συντάσσει.
. Ανεπίτρεπτη συνεργασία με ιδιωτική πετρελαϊκή εταιρία και κοινή χρήση των Κρατικών ερευνητικών αρχείων, που εμπεδώνουν ένα κλίμα αδιαφάνειας.
. Έλλειψη οιασδήποτε υποδομής στο ΥΠΕΚΑ για να επεξεργασθεί και να συνεργασθεί με τις ξένες εταιρίες που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν.
. Ανεπίτρεπτη επιμονή για την τάχιστη δημιουργία της ΕΔΕΥ Α.Ε με χαρακτηριστικά ΔΕΚΟ στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία με Διοικητικό Συμβούλιο διορισμένο στην πλειοψηφία του από τον ίδιο τον Υφυπουργό.
. Άρνηση συνεργασίας με έμπειρους και δοκιμασμένους επι πολλά χρόνιαεπιστήμονες του πετρελαίου.


Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι σίγουρο ότι στο εγγύς μέλλον θαπροκύψουν μεταξύ άλλων και οι πιο κάτω δυσκολίες:


. Αδυναμία του ΥΠΕΚΑ να αντιμετωπίσει τα αιτήματα παροχής στοιχείων αλλά και στοιχειώδους συνεργασίας με τις ξένες εταιρίες αφού οι απαιτήσεις είναι πολλές και το Υπουργείο δεν διαθέτει ειδικούς.
. Ενδεχόμενη απαξίωση αυτής της προσπάθειας της χώρας, διότι θα γίνουν εύκολα αντιληπτές από τους επενδυτές οι πρωτογενείς αδυναμίες του Υπουργείου, με αρνητικές συνέπειες για τη δημιουργία πλούτου στη χώρα μας ,το άνοιγμα της έρευνας υδρογονανθράκων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.


Πιστεύουμε, ότι η ενεργειακή πολιτική που ακολουθείται στον τομέατης έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων είναι λανθασμένη.


Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μανιάτη μαζί με ανάλογες ενέργειες που πιο πάνω αναφέραμε, μας απασχολούν ιδιαίτερα και θα επανέλθουμε με περισσότεραστοιχεία σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε στην αποτροπή χειρότερωνκαταστάσεων.


Σήμερα, όμως, μας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η παραμονή του κ. Υφυπουργού σ' αυτή τη θέση θα βλάψει τα εθνικά μας συμφέροντα.»

Για την Δ.Ε του ΕΛΛΙΝΥ

Ο Πρόεδρος
Δρ. Β. Καρκούλιας
Ο Γραμματέας
Λ. Πορτοκαλάκης, M.Sc

Πηγή : stoxos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου