Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η αλήθεια για το λευκό και την αποχή στις εκλογές

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν πολλά κείμενα είτε στο διαδίκτυο είτε σε έντυπη μορφή, τα οποία προτρέπουν τους πολίτες να μην ψηφίσουν στις εκλογές, προκειμένου να «τιμωρήσουν» τα κόμματα.

Η αλήθεια για το λευκό και την αποχή στις εκλογέςΛΑΘΟΣ! Μην πέσετε στην παγίδα. Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο , η Λευκή ψήφος πλέον αθροίζεται και συν-προσμετρείται με τα Άκυρα. Άρα η Αποχή τα Λευκά και τα Άκυρα δεν λαμβάνονται υπόψη, σαν να μην υπάρχουν!

Αντίθετα, μπορεί να ανεβάσουν τα ποσοστά των κομμάτων, αφού αυτά προκύπτουν επί των ΨΗΦΙΣΘΕΝΤΩΝ και όχι επί του εκλογικού Σώματος.
Στις εκλογές του 2009 το πρώτο κόμμα είχα λάβει 3012373 ψήφους δηλ. με βάση τους εγγεγραμμένους το 30.34% του εκλογικού σώματος.

Προσέξτε τώρα ότι σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο που όπως αναφέραμε η Αποχή τα Άκυρα και τα Λευκά δεν προσμετρούνται στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος (αν και είναι συνειδητές επιλογές, ιδίως τα λευκά που σημαίνουν ότι δεν τους εκφράζει κανένα κόμμα) συνεπώς το ποσοστό υπολογίζεται επί των εγκύρων και ανεβαίνει στο 43.92% που είναι και το επίσημο ποσοστό του 1ου κόμματος των Βουλευτικών Εκλογών του 2009, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται στο Κοινοβούλιο (πάντα με τον Δημοκρατικό κατά τα άλλα εκλογικό Νόμο 3434/2006 ) σε 160 Βουλευτές δηλαδή σε ποσοστό 53% του Κοινοβουλίου.

Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε λοιπόν, είναι πως με την αποχή ή το άκυρο, το μόνο που κάνουμε είναι να πριμοδοτούμε τα κόμματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου