Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Σήμα για τη «Φλόριντα» της Ευρώπης

Σήμα για τη «Φλόριντα» της Ευρώπης

Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε τους επίσημους φορείς για σχέδια που μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε «Φλόριντα της Ευρώπης». Ωστόσο, μέχρι σήμερα απολύτως τίποτε δεν έχει γίνει, τα σχέδια μένουν στα συρτάρια και η ελληνική οικονομία χάνει τεράστια έσοδα από την κατασκευή και πώληση εξοχικών κατοικιών σε ξένους. Αν και το ενδιαφέρον Βορειοευρωπαίων, Αμερικανών, Ρώσων και Αράβων για την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα είναι δεδομένο και εκδηλωμένο εδώ και πολλά χρόνια, η επίσημη πολιτεία δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό καθεστώς που θα φέρει μεγάλες επενδύσεις και θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία. Κάποιοι, μάλιστα, λένε ότι η αγορά της εξοχικής κατοικίας μπορεί να είναι το «γιατρικό» για όλα τα προβλήματα της χώρας. Για το λόγο αυτό το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου που θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα ετοιμάσει μελέτη για την παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα.

Εκτάσεις
Φυσικά, τα χιλιάδες στρέμματα ανεκμετάλλευτων εκτάσεων που ανήκουν στο Δημόσιο, μπαίνουν για πρώτη φορά με τόση ένταση στο «παιχνίδι» της ανάπτυξης εξοχικών κατοικιών. Κρατικά ακίνητα – φιλέτα σε τουριστικές περιοχές και με τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, μπορούν να μετατρέψουν όλη την Ελλάδα σε «Φλόριντα της Ευρώπης» και να φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη μέσω της κατασκευής και πώλησης εκατοντάδων χιλιάδων εξοχικών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ, στόχος είναι να ερευνηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα, ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι υποψήφιοι αγοραστές, πού θα μπορούσαν να κτιστούν σύνθετα τουριστικά καταλύματα, δηλαδή ξενοδοχεία μαζί με κατοικίες αλλά και συγκροτήματα κατοικιών. Επίσης, θα διερευνηθούν οι προοπτικές τουριστικών αναπτύξεων σε συνδυασμό με τις μεγάλες δημόσιες εκτάσεις που παραχωρούνται, όπως η Αφάντου Ρόδου, η Κασσιώπη στην Κέρκυρα, το Πρασονήσι στη Ρόδο, οι Γούρνες στο Ηράκλειο η Βουρβουρού στη Χαλκιδική, η Ερμιόνη, το Αντίρριο αλλά και η Βεγορίτιδα για χειμερινές κατοικίες.

Ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τα condo hotels έχει τύχει ευνοϊκής υποδοχής από την αγορά με αρκετές εταιρείες να έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε τέτοιες αναπτύξεις, αν και η αναγκαία ύπαρξη ξενοδοχείου 5 αστέρων στο συγκρότημα θεωρείται περιοριστική. Επίσης, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, οι παραθεριστικές κατοικίες θα πρέπει να μπορούν να πωλούνται και όχι να ενοικιάζονται. Οι αναλύσεις που έχουν γίνει την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακές, αρκεί φυσικά να υπάρξει σωστή διαχείριση των πλεονεκτημάτων της χώρας καθώς και άρση όλων των αντικινήτρων για την είσοδο ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του οικονομολόγου, καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης Γ. Ατσαλάκη, θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα για την κατασκευή δύο εκατ. εξοχικών κατοικιών την επόμενη εικοσαετία, από το 2013 έως το 2032, δηλαδή 100.000 σπίτια το χρόνο. Τα συνολικά έσοδα που θα μπορούσαν να εισρεύσουν ανέρχονται σε 400 δισ. ευρώ και το καθαρό όφελος για το κράτος περί τα 240 δισ. ευρώ, ουσιαστικά όσα είναι μαζί το πρώτο και το δεύτερο δάνειο που λαμβάνει η Ελλάδα από την τρόικα.

Ο καθηγητής υπολόγισε τα μεγέθη σε σταθερές τιμές και αφορά σε κατοικίες 70 τ.μ. – 150 τ.μ. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή των κατοικιών σε παραθαλάσσιες – παραλίμνιες δημόσιες εκτάσεις με φυσική ομορφιά υπό μορφή παραδοσιακών οικισμών. Στους αγοραστές θα μεταβιβάζεται το κτίριο και το δικαίωμα χρήσης της επιφάνειας του οικοπέδου για 100 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό το έδαφος θα παραμένει στην κυριότητα του Δημοσίου και δεν θα κατηγορηθεί το κράτος για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Εν δυνάμει αγοραστές θα είναι συνταξιούχοι και λοιποί ενδιαφερόμενοι άλλων χωρών, που επιθυμούν να αποκτήσουν εξοχική κατοικία αλλά και Ελληνες ενδιαφερόμενοι. Οι αγοραστές θα προέρχονται κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες από τη Ρωσία και άλλες ανατολικές χώρες οι οποίες αποτελούν μια αγορά περίπου 800.000.000 πολιτών. Σίγουρα το 0,25 % εξ αυτών δηλαδή 2.000.000 θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Φυσικά, σύμφωνα με τη μελέτη, πρέπει να δοθούν κίνητρα όπως visa σε πολίτες εκτός Ε.Ε. όπως η Ρωσία, μηδενική η χαμηλό φόρο μεταβίβασης, δυνατότητα ενοικίασης των κατοικιών κ.λπ. Τα οφέλη, σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη είναι πολλαπλά:

Εισροή 400 δισ.
Εκτός από 400 δισ. που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα την επόμενη εικοσαετία, και τα περίπου 240 δισ. κέρδη που θα αποκομίσει το Δημόσιο, θα υπάρχουν επί πλέον έσοδα του Δημοσίου από το φόρο μεταβίβασης περίπου 12 δισ., από τέλη κυκλοφορίας, από φόρους ενοικίων, από πωλήσεις καρτών υγειονομικής περίθαλψης κ.λπ. Επίσης, θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση του καθηγητή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολική ως προς τον αριθμό των εξοχικών που θα μπορούσαν να κτιστούν και να πουληθούν, εν τούτοις ακόμη και το μισό σχέδιο να υλοποιηθεί, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε παράδεισο της παραθεριστικής κατοικίας, χωρίς φυσικά να καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον όπως έγινε στις παραλίες της Ισπανίας.

Για να γίνουν όλα αυτά, πάντως, θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η στάση της πολιτείας στην ανάπτυξη του τουριστικού real estate. Και φυσικά να αξιοποιηθούν εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο και παραμένουν ανεκμετάλλευτες.
Ομως, όπως όλα δείχνουν, η μοναδική διέξοδος της χώρας από την κρίση είναι η ανάπτυξη και ο μοναδικός κλάδος που θα μπορούσε να αναπτυχθεί είναι αυτός της παραθεριστικής κατοικίας.

http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου