Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Προς όλους/όλες που συμμετέχουν στο κίνημα της 25/5.

Το κείμενο απευθύνεται σε εσάς που είστε "ενεργοί" στο διαδίκτυο, πολλές φορές με περισσότερους από έναν διαδικτυακούς τρόπους, ανώνυμους και επώνυμους, όπως εγώ, οι οποίοι ελπίζω να επαναφέρετε για... λίγο τη σκέψη σας έντονα στην διαδικτυακή μας ζωή τις ημέρες πριν και μετά τις 25/6/11.
Αποτελεί προσωπική άποψη την οποία απλά καταθέτω μαζί με μία πρόταση στο τέλος.     Όταν ένα κάλεσμα και μια πρόταση βρίσκουν απήχηση στη κοινωνία, είναι επειδή έχει το δίκαιο των πολλών με το μέρος της, είναι τόσο ανοικτή ώστε να χωράει ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ να χωρέσουν: αυτή την ιδέα που ενώνει πρέπει να την κρατάμε ψηλά στις σκέψεις μας διαρκώς. Όταν είναι τόσο ισχυρή, όπως αυτή που ζούμε, γεννά νέες ιδέες και νέες δράσεις. Είναι απλώς κουτό να θεωρούμε τα "τέκνα" της πρώτης ορμής, τα οποία είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ αλλά καλύπτουν πάντοτε ΜΕΡΟΣ της αρχικής απήχησης, ως ΙΕΡΑ, παραγκωνίζοντας την αρχική που τους χωράει όλους.   


 
Το κίνημα ξεκίνησε από το διαδίκτυο. Κάποιους μπορεί να μην τους αρέσει και πολύ, αλλά συγνώμη αυτή είναι η αλήθεια. Δεν θα σας ζαλίσω με το τι έγινε πότε και πως, τα γνωρίζετε όλοι πολύ καλά. (Έχω πει και στο παρελθόν, το διαδίκτυο μπορεί και ενώνει εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους, είναι το ισχυρότερο μας όπλο, ούτε αυτό θα αναλύσω τώρα αν και πρέπει κάποια στιγμή, αλλά νομίζω πως ως ένα βαθμό, έχει αποδειχθεί ήδη). Φωνάξαμε λοιπόν μέσα από το διαδίκτυο. Και μετά από μερικές προσπάθειες, καταφέραμε και κατακλύσαμε το Σύνταγμα. Και εκεί, γεννήθηκαν πολλά "τέκνα". Κατ' εμέ, όλα θεμιτά και απαραίτητα. Το ουστ και η μούτζα καλύπτει καλώς ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ των ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν μέσω του διαδικτύου ή μέσω ανθρώπων που εμπιστεύονταν οι οποίοι και είχαν κινηθεί μέσω του διαδικτύου. 

Η λαϊκή συνέλευση καλύπτει ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ των ανθρώπων που κινητοποιηθήκαμε μέσω διαδικτύου, επίσης. Το camping, τα εικαστικά δρώμενα, κτλ όλα είναι θεμιτά και καλύπτουν ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΜΟΝΟ του όλου κινήματος.    Όλο αυτό υπήρξε επιτυχές και μαζικό επειδή ΔΕΝ υπάρχει ΑΡΧΗΓΟΣ. Προσπαθούμε όλοι με νύχια και με δόντια να το κρατήσουμε αυτό. Αφήσαμε όμως να γίνουν ΑΡΧΗΓΟΙ τα τέκνα-ιδέες.    Αυτό το ΑΠΕΙΡΩΣ σε ΕΥΡΟΣ κίνημα του διαδικτύου, συρρικνώθηκε σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους που καλώς οργανώθηκαν και έστησαν το βρισίδι έξω από τη βουλή, σε μερικές άλλες χιλιάδες που καλώς οργανώθηκαν και δημιούργησαν αυτό που ονομάστηκε "λαϊκή συνέλευση πλατείας συντάγματος", σε μερικές άλλες χιλιάδες που δημιούργησαν την λαική συνέλευση κάτω από τον λευκό πύργο, σε μερικές άλλες κτλ κτλ σε όλη την Ελλάδα. 

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ. Από ΜΙΑ ομάδα γίναμε πολλά κομμάτια. Και τώρα προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη για το πως θα συμφωνήσουμε, πως θα... γίνουμε ένα. Μα ήμασταν ΕΝΑ την πρώτη φορά που βγήκαμε στο δρόμο! Και ήμασταν τόσο πολύ ΕΝΑ που άρχισαν να πέφτουν ιδέες εκεί στο δρόμο όπως έπεφταν μέσα στο διαδίκτυο και άρχισαν άνθρωποι να συμφωνούν με τους άλλους και να παράγουν έργο στην όλη προσπάθεια ΚΑΙ έξω από το διαδίκτυο γι' αυτό και πέτυχε.  

Φτιάξαμε ένα κίνημα που φωνάζει σε ολόκληρη τη γη, αλλά δεν μπορούμε να αποφασίσουμε πλέον, παρά μόνο αν αποφασίσουν και τι θα αποφασίσουν στη λαϊκή συνέλευση της πλατείας συντάγματος η οποία μετριέται σε... τετραγωνικά; Την οποία συνέλευση προσωπικά υπερασπίζομαι της ύπαρξής της και συμμετέχω το κατά δύναμη. Και στην οποία ΟΛΟΙ ΒΕΒΑΙΩΣ μπορούν να συμμετέχουν, αλλά όχι όσοι πρακτικά δεν μπορούν να συμμετέχουν είτε γιατί ζουν ή και συμμετέχουν σε λαικές συνελεύσεις αλλού, είτε γιατί εκείνη την ώρα βαράνε κατσαρόλι, είτε γιατί δεν μπορούν στην κυριολεξία να βγουν από το σπίτι ή είναι απλώς αρκούντως ντροπαλοί σε αυτού του είδους την κοινωνική επαφή. Αυτοί, όχι! ενώ συμμμετείχαν ΕΝΕΡΓΑ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ στο να μαζευτούμε όλοι κάτω στο σύνταγμα, στο να γίνει η ΑΡΧΗ, αυτό που ΟΛΟΙ ελπίζαμε και θέλαμε, αυτοί ΟΧΙ, μπορούν πλέον μονάχα να φωνάζουν στο διαδίκτυο όπως πρώτα αλλά να μην ακούγονται, γιατί κανείς από όλους εμάς τους υπόλοιπους που κατεβαίνουμε στη πλατεία δεν ακούει πλέον το διαδίκτυο, αλλά σιωπηλά υποκλίνεται στη πλατεία συντάγματος. Ανατριχίλα, δημιουργήσαμε Εξουσίες!   

Πάμε λοιπόν στο δια ταύτα. Γιατί βγήκαμε στο δρόμο στις 25/6; Για να βαράμε κατσαρόλι κάθε μέρα στις 6μιση, να κράζουμε το κάθαρμα κάθε μέρα στις 7 παρά τέταρτο και να συμμετέχουμε στη λαική συνέλευση κάθε μέρα στις 9;   

Οι λέξεις έχουν μεγάλη σημασία. Βγήκαμε γιατί θέλουμε να ζούμε σε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Βγήκαμε γιατί την δικαιούμαστε και η δύναμή μας είναι το δίκιο μας. Το ξέρουμε και το ξέρουν. Αν όμως είχαμε απέναντί μας τους συνταγματάρχες, θα λέγαμε ένα δημοκρατία και θα τελειώναμε, άντε να βάζαμε δίπλα και λίγο ψωμί με την παιδεία. Αλλά τώρα που έχουμε ήδη... δημοκρατία; Έτσι έρχεται το πραγματική να κολλήσει ως επίθετο δίπλα. Διότι όλοι μας εννοούμε δημοκρατία όταν την ζητάμε, κι όχι κάτι που να έχει τον όρο δημοκρατία στη ταμπέλα αλλά να μην είναι. Και όλοι μας αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επικοινωνίας με κάποιον που νομίζει πως ζει σε πραγματική δημοκρατία, η οποία όμως γενικά και αόριστα είναι διεφθαρμένη. Το "πραγματική" λοιπόν είναι εύκολα καταρριπτέο. Διότι θα τιμωρήσουν δυο τρεις βουλευτές και μετά θα βγουν και θα μας πουν πως έγινε... κάθαρση. Χρειαζόμαστε ταυτόχρονα και μια πιο πρακτική λύση και άποψη. Ενός τρόπος λειτουργίας της δημοκρατίας που να είναι... δημοκρατία απλά και ξάστερα δηλαδή δεν υπάρχει; Ναι, είναι τόσο αναθεματισμένα απλό, όσο ένα search στο google. "Direct democracy is a form of government in which people collectively make decisions for themselves, rather than having their political affairs decided by representatives. Direct democracy is classically termed "pure democracy". Και δεν εννοώ κανένα υπάρχον κόμμα και κανένα κόμμα του μέλοντος που έχει στη ταμπέλα την άμεση δημοκρατία. Και δεν πηγαίνω καθόλου, μα καθόλου στην εποχή με τα σανδάλια των προγόνων. Η Ελβετία, για παράδειγμα, ο φορολογικός τους παράδεισος, εκεί που θέλουν την μεγαλύτερη ασφάλεια, εφαρμόζει ένα σύστημα άμεσης δημοκρατίας. Και επίσης δεν εννοώ καθόλου να γίνουμε η ελβετία με τις τράπεζες. Διαβάστε πίσω από τις λέξεις. Κατάργηση των κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργάνων των κομμάτων, τέλος οι συντεχνίες, το κράτος δουλεύει για τον πολίτη, η Βουλή απαρτίζεται από έναν αριθμό ανθρώπων που δεν  ζουν στο κοινοβούλιο σε αγέλες. Τέλος στην ύπαρξη των αντιπροσώπων, αρχή για την αληθινή εκπροσώπηση της κοινωνίας. Τέλος της μετατροπής ψήφου σε εξουσία, επαναφορά της ως ανάθεση της ευθύνης ενός έργου για το σύνολο. Και επειδή δεν είμαι ούτε ειδήμονας, ούτε κατευθυνόμενος από ιδεολογικές παρατάξεις περασμένου αιώνα, δεν σας έχω εδώ γραμμένες όλες τις παραμέτρους σχετικά με το πως μπορεί πρακτικά να λειτουργήσει όλο αυτό. Οι λύσεις και οι απαραίτητες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν από ειδικούς και μετά να αποφανθούμε αν μας καλύπτει ΟΛΟΥΣ. Αλλά ξέρω οτι μπορεί να υπάρξει, απλά και μόνο διότι χωρίς αυτήν χάνω εν τέλει την ελευθερία και την αξιοπρέπεια μου, τις οποίες πλέον δεν διαπραγματεύομαι. Και δεν ζητάω τίποτε περισσότερο από το να ακούσουν την γνώμη μας ΟΛΟΙ και αν οι περισσότεροι συμφωνούν, να την ακολουθήσουμε. Αν οι περισσότεροι θέλουν μια δημοκρατία με κόμματα και κομματικά συνδικαλιστικά όργανα, στην οποία δεν θα κλέβει κανείς και δεν θα αποφασίζει κανείς ΚΑΤΑ των συμφερόντων των πολλών, αυτή και αν είναι ουτοπία!  


1.  Προτείνω στην ομάδα που διαχειρίζεται το real-democracy ή/και το amesi-dimokratia, το όποιο έμελλε καλώς να βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκεί που είναι, να δημιουργήσει την δυνατότητα στους πολλούς του κινήματος του διαδικτύου να συζητούν και να παίρνουν αποφάσεις για καλέσματα, ανακοινώσεις και δράσεις. Τρόποι αξιόπιστων τέτοιων λύσεων υπάρχουν, τις γνωρίζετε, τις συζητάμε, είναι απλώς τεχνικής φύσεως θέματα. Δεν προτείνω να σταματήσει η σχέση πλατείας συντάγματος και ομάδας site, αλλά να αρχίσει επιτέλους να υπάρχει και σχέση του site με τους εμπλεκόμενους στο κίνημα πολίτες μέσω διαδικτύου, να μην είναι πια η διαδικτυακή πύλη της κάθε πλατείας! Ενα site για το ενιαίο κίνημα μέσα από το διαδίκτυο δεν πρέπει να περιμένουμε να μας έρθει έξω από αυτό! Δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός. Να αποκτήσουμε έναν ενιαίο χώρο για συζήτηση διότι τώρα συζητάμε μέσω facebook, twitter και blog χωρισμένοι ανά μερικές χιλιάδες. Να έχουμε την δυνατότητα για ψηφίσματα, πάντοτε σχετικά με το τι δράσεις μπορούμε να έχουμε μέσα από το διαδίκτυο και να τις πραγματοποιούμε, να μην χάνονται αξιόλογες ιδέες και προτάσεις μέσα σε μια λίστα από post που "τρέχουν" και τα κάνουμε up...  γιατί οι λαικές συνελεύσεις να έχουν μονάχα τοπικό χαρακτήρα; τα μέσα και οι τρόποι υπάρχουν και η φαντασία όλων μας είναι ικανή για πολλές εκπλήξεις. Ο takis linux blog έχει εκφράσει την ανησυχία ή την στενοχώρια του, επειδή οι πρακτικές διαδικτυακές του ιδέες όπως η online συζήτηση δεν... περνάνε τη λαϊκή συνέλευση της πλατείας συντάγματος, ενώ θα έπρεπε να περάσουν την λαϊκή συνέλευση του... διαδικτύου, από την οποία γεννήθηκε το κίνημα. Να γίνει το real-democracy το site πραγματικά ολόκληρου του κινήματος, έτσι όπως νομίζω πως οι δημιουργοί του το ονειρεύτηκαν.     
2. Υπενθυμίζω την ανάγκη να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για μαζικότητα στο κάλεσμα της 15/6.      

Με φιλική και συναδελφωμένη διάθεση    

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας 

Πηγή : Κείμενο Αγανακτισμένου στο Facebook..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου