Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΤΟΝ ΟΘΩΝΑ.Τότε λεγόταν «πλατεία ανακτόρων» γιατί ήταν απέναντι από τα παλαιά ανάκτορα. Ωστόσο αυτό θα αλλάξει ριζικά με την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843. Αθηναίοι πολίτες και στρατιωτικοί υπό την καθοδήγηση του  Ιωάννη Μακρυγιάννη, κατευθύνονται στην πλατεία, έξω από τα ανάκτορα, με το σύνθημα «Ζήτω το Σύνταγμα» απαιτώντας από τον Όθωνα να δώσει σύνταγμα στη χώρα και να την κυβερνήσει με νόμους κι όχι αυθαίρετα με τους ασύδοτους αυλικούς που είχε φέρει  από τη Γερμανια .

 Ο Όθωνας κάτω από την πίεση της πλατειας  δέχεται το αίτημα των επαναστατών και συγκροτείται εθνοσυνέλευση η οποία και κατέληξε στο σύνταγμα του 1844. Για πρώτη φορά κατοχύρωνε ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ισότητα απέναντι στο νόμο, η ελευθερία γνώμης και τύπου και η δωρεάν εκπαίδευση.
Έκτοτε η πλατεία ανακτόρων, ονομάζεται «πλατεία Συντάγματος» και αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης του ελληνικού λαού σε στιγμές όχι μόνο αγανάκτησης, αλλά και χαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου