Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

Κορυφώνεται η αγωνία για το χρέος των ΗΠΑ

Συνεχείς συναντήσεις αναμένεται να έχει ο Μπάρακ Ομπάμα ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία για τις περικοπές του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και την αύξηση του ορίου δανεισμού με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους, όπως δήλωσε πηγή των Δημοκρατικών του Κονγκρέσου...


Ο αμερικανός πρόεδρος έχει προειδοποίησε τους αμερικανούς βουλευτές να είναι προετοιμασμένοι για καθημερινές επαφές αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την πηγή, ο αμερικανός πρόεδρος πίεσε τους Ρεπουμπλικανούς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης στον Λευκό Οίκο να κινηθούν προς ένα πακέτο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και όχι για έναν λιγότερο φιλόδοξο στόχο.

"Εάν όχι τώρα, πότε;", απάντησε ο Μπαράκ Ομπάμα όταν ορισμένοι δήλωσαν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί ως στόχος μία τόσο φιλόδοξη συμφωνία.

«Πρέπει να βρεθεί λύση»

Οι συνομιλίες που προηγήθηκαν (εχθές) σχετικά με τους τρόπους εξεύρεσης λύσης των τραγικών οικονομικών προβλημάτων της χώρας, κατέληξαν σε αποτυχία.

Σήμερα θα συναντηθούν εκ νέου Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, με τον Μπάρακ Ομπάμα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από τον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το αμερικανικό δημόσιο χρέος, γιατί οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι καταστροφικό. Όταν ρωτήθηκε τι πρόκειται να γίνει, καθώς είχε προηγηθεί η απόρριψη εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων του σχεδίου των Δημοκρατικών να συρρικνωθεί κατά τέσσερις χιλιάδες δισ. δολάρια το ομοσπονδιακό έλλειμμα, υπό 10 ετή προθεσμία, είπε μόνο ότι "Πρέπει να βρεθεί λύση".

Η συνάντηση των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, που διήρκεσε 90 λεπτά, δεν οδηγήθηκε σε καμία συγκεκριμένη απόφαση, με πιθανό, τραγικό αποτέλεσμα ακόμη και μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου και θλιβερές επιπτώσεις, όχι μόνον για τις ΗΠΑ, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Λύση μέσα στις επόμενες δέκα μέρες

Ο Ομπάμα είπε πως πρέπει να βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, ενώ Ρεπουμπλικάνος αξιωματούχος δήλωσε ότι πιθανή, τελικά, αποτυχία διακομματικής συναίνεσης θα οδηγήσει τη χώρα σε πρωτοφανές χρέος, προκαλώντας πιθανώς σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ σε δύο συνεντεύξεις του χθες έχει κάνει σαφές ότι η δανειστική ικανότητα της χώρας είναι μέχρι τις 2 Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι από εκεί και πέρα η χώρα δεν θα μπορεί να πληρώσει κανένα χρέος της, κάτι που όπως τόνισε θα έχει απρόβλεπτες συνέπιες για την παγκόσμια οικονομία.

Οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να παρθούν πριν από τις 22 Ιουλίου, ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος για να γίνουν νόμος του κράτους.

Ο αμερικανός Πρόεδρος θα δώσει σήμερα στις 15.00 GMT συνέντευξη Τύπου, ώστε να ενημερώσει το λαό για τις εξελίξεις, ενώ τα σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) είπε πως οι συναντήσεις των δύο πλευρών θα συνεχιστούν "μέχρι να βρεθεί λύση".

Οι συσχετισμοί των δυνάμεων

Η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων, πλειοψηφική στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αρνείται να αυξήσει το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, που έχει συμπληρώσει τα 14.294 δισ.δολάρια, εκ των οποίων τα 1.600 δισ. δολάρια μόνον φέτος, εφόσον δεν μειώνει τις δημόσιες δαπάνες η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα --τουλάχιστον σε ισόποση βάση.

Οι Δημοκρατικοί, πλειοψηφικοί στην Γερουσία, αρνούνται με τη σειρά τους να μειώσουν τις δαπάνες για κοινωφελείς σκοπούς, ενώ ευνοούν καταργήσεις φορο-απαλλαγών υπερ των πλουσιοτέρων, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι εναντιώνονται...

Σε μια προσπάθεια επιλογής μιας συμβιβαστικής λύσης, η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα τον Απρίλιο πρότεινε μέσα σε 10 έτη από σήμερα το δημόσιο έλλειμμα να έχει περισταλεί κατά τέσσερις χιλιάδες δισ.δολάρια, χάρη σε ένα 'μείγμα' μείωσης κρατικών δαπανών και αύξησης φόρων.

Κάτι τέτοιο απέρριψε δημόσια τις τελευταίες ώρες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ. "Παρά τις καλόπιστες προσπάθειες εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής βάσης για τη διαβούλευση, ο Λευκός Οίκος δε θα αναζητήσει συμφωνία μεγαλύτερης μείωσης του χρέους, χωρίς να αυξήσει τους φόρους. Πιστεύω ότι, την καλύτερη προσέγγιση συνιστά η επικέντρωση σε μέτρα πιό περιορισμένης εμβέλειας".

Δηλαδή, με άλλα λόγια, διατυπώθηκε ο υπαινιγμός για μια μείωση του δημόσιου ελλείμματος κατά 2.400 δισ.δολάρια μέσα σε μια 10ετία, κάτι που αποτελεί την επαναφορά πάνω στο τραπέζι της διαβούλευσης μιας παλαιότερης πρότασης.

"Προτιμάτε, οι Ρεπουμπλικάνοι, να υπερασπιστείτε τα φορολογικά προνόμια των πλουσιότερων, παρά να πολεμήσετε να μειωθεί το έλλειμμα" του δημοσίου, ενίστανται οι Δημοκρατικοί.

Ο Ουΐλιαμ Ντάλει, ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ομπάμα, επέμεινε για περιστολή του δημόσιου ελλείμματος κατά τέσσερις χιλιάδες δισ.δολάρια σε μία 10ετία, μιλώντας εσχάτως με το δίκτυο ABC. "Πρέπει να δείξουμε, σε όλο τον κόσμο, ότι στα δημοσιονομικά μας προβλήματα επιτιθέμεθα καίρια(...)να κατευνάσουμε τα πνεύματα στις διεθνείς χρηματαγορές".

Πηγή : newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου