Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Τα νέα μέτρα για την περίοδο 2012-2015 ...

Το Μάιο του 2009 η Τρόικα ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το ευρώ ήταν υπερτιμημένο γι’ αυτήν κατά 20-30%, γεγονός που σήμαινε ότι η χώρα θα έπρεπε να προβεί σε εσωτερική υποτίμηση κατά το αντίστοιχο ποσοστό προκειμένου η οικονομία της να γίνει ανταγωνιστική και η απόκλιση έναντι των δυνατότερων οικονομικά χωρών της ΕΕ να μειωθεί.
Ο λόγος που η Ελλάδα έπρεπε να προβεί σε εσωτερική υποτίμηση ήταν επειδή δε μπορούσε να υποτιμήσει το ευρώ. Αν για παράδειγμα το νόμισμα της ήταν η δραχμή τότε η υποτίμηση της θα ήταν εφικτή και αναγκαία.

 
Περισσότερο από 10 μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου και αφού έχουν περικοπεί μισθοί, συντάξεις, έχουν αυξηθεί θεαματικά οι έμμεσοι φόροι και έχουν ληφθεί μία σειρά άλλων μέτρων που χαρακτηρίστηκαν από όλους, εντός και εκτός Ελλάδας, ως εξαιρετικά σκληρά, θα ήταν κανείς σίγουρος ότι η Ελλάδα είχε πετύχει σε ένα βαθμό το βασικό στόχο της εσωτερικής υποτίμησης και πλέον το ευρώ γι’ αυτήν θα ήταν λιγότερο ανατιμημένο. Αυτό θα επιβεβαίωνε ότι τα μέτρα είχαν αντίκρισμα και το κυριότερο ότι θα χρειαζόταν, πια, λιγότερα μέτρα καθώς η ελληνική οικονομία θα είχε μπει στο δρόμο της σύγκλισης με τις δυνατότερες από τις ευρωπαϊκές.
Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με την τρίτη έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ το ευρώ είναι σήμερα για την Ελλάδα υπερτιμημένο σε ποσοστό μεταξύ 20%-34% δηλαδή περισσότερο απ’ ότι το Μάιο του 2010 (20%-30%).

Σε απλά ελληνικά η χώρα βρίσκεται σε χειρότερο σημείο σήμερα απ’ ότι πριν ένα χρόνο ως προς την εσωτερική υποτίμηση και συνεπώς πρέπει να λαβει νέα μέτρα.

Αναλυτικότερα: για να συγκεντρωθούν 19 δισ. ευρώ τα μέτρα που θα ληφθούν είναι:

2,4 - 4,8 δις. ευρώ από την περικοπή όλων των κοινωνικών επιδομάτων των ελληνικών νοικοκυριών. Σήμερα για κοινωνικά επιδόματα το ελληνικό Δημόσιο δαπανά κάθε χρόνο πόρους ίσους με το 18% του ΑΕΠ.

Εξοικονόμηση κονδυλίων ύψους 2,4 - 3,6 δις. ευρώ
α) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
β) την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών
γ) την παράταση του «παγώματος» των προσλήψεων στο Δημόσιο
δ) τη μείωση των εισοδημάτων
ε) την είσπραξη των οφειλομένων των δημοσίων οργανισμών
ζ) την πώληση όλων των μη στρατηγικών συμμετοχών σε ιδιώτες.

Εξοικονόμηση 4,8 - 9,2 δις. ευρώ από την περικοπή των εκπτώσεων και φοροαπαλλαγών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και την αναμόρφωση του μηχανισμού είσπραξης της φορολογίας κεφαλαίου, περαιτέρω περιορισμός του μισθολογικού κόστους:
παράταση της περιόδου «παγώματος» των προσλήψεων
κατάργηση χρονοεπιδομάτων
αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο από τις 7 στις 8 ώρες την ημέρα|
κατάργηση της ψαλίδας στα εισοδήματα των υπαλλήλων μέσω του νέου μισθολογίου.

Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ, περίπου 2,4 δις. ευρώ

Περικοπή κατά 2,5% του ΑΕΠ, περίπου 5,8 δις. ευρώ, από το σύνολο των δημοσίων επενδύσεων - μεγάλων έργων υποδομής όσο και των μικρότερων - τοπικής σημασίας έργων.

Περικοπή 1% του ΑΕΠ ή 2,4 δις. ευρώ από το σύστημα υγείας

Αποκρατικοποιήσεις: ολοκλήρωση αποκρατικοποιήσεων με έσοδα που θα φτάσουν το 20% του ΑΕΠ, περίπου 50 δισ. ευρώ.

Άμεσα, (στο 2011) λήψη μέτρων ύψους 1,7 δις. ευρώ  (συν. άρθρο)

Εις υγείαν..

Πηγή : http://www.xrimanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου