Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τι λένε οι Τούρκοι για το ΔΝΤ

Οι τουρκικές εφημερίδες παρακολουθούν πολύ στενά τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία και είχαν εκτενή ρεπορτάζ για την διεθνή Έκθεση Ακινήτων (Avrasya Emlak Fuarı), που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από 16 έως 20.2.2011,  με την παρουσία ελληνικών εταιριών ακινήτων που παρουσίασαν προς πώληση επαύλεις και βίλες σε νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος, ενώ  ελληνικά τουριστικά γραφεία  διαφήμισαν την Ελλάδα, ως φιλοξενούμενα  τουρκικών «περιπτέρων», δεδομένου ότι το κράτος μας δεν κάλυψε τα έξοδα αυτόνομων ελληνικών περιπτέρων.
       Με αφορμή την έκθεση αυτή, στο φύλλο της Μιλλιέτ ( 17.02.2011 ), ο κ. Ουράς στο υπό τον τίτλο: « Λένε στους Ελληνες πουλήστε»  άρθρο του αναφέρει επί λέξει ( η μετάφραση της καλής μου φίλης κ. Φραγκώ Καράογλαν, κρατώντας τα ονόματα όπως τ’ αναφέρει ο αρθρογράφος) :   « … μη χρειαστεί κανείς να σταθεί μπρος στην πόρτα του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ, κάθισε εμάς απέναντι του στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μας έβαλε να πουλήσουμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε… στην ίδια κατάσταση βρίσκονται τώρα και οι Έλληνες.   Όταν οι χώρες συνηθίσουν να πουλάνε, δεν μπορούν να σταματήσουν ακόμη και όταν κόψουν τη σχέση τους με το ΔΝΤ. Ιδού, η κατάσταση της Τουρκίας. Διακόψαμε τη σχέση μας με το ΔΝΤ. Όμως, η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθούν να πουλάνε.




            Λέγεται, επίσης, πως οι άνθρωποι αντί να κοιτάνε τα χάλια τους, λυπούνται τους άλλους. Είναι μερικές μέρες τώρα που ο λαός μας λιώνει απ’ τη λύπη του για τους Έλληνες αδελφούς μας. Δείτε τι γράφουν οι ειδήσεις μας:
  • Το ΔΝΤ έδωσε εντολή στους Έλληνες λέγοντάς τους, αποκρατικοποιείστε ό,τι έχετε και δεν έχετε στο δημόσιο τομέα. Αποκρατικοποιείστε και συγκεντρώστε ως το 2015 τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ΔΕΠ –λιμάνια, δρόμους, εργοστάσια, πλοία κλπ.
  • Και ο ελληνικός λαός, καθώς άρχισε να στενάζει κάτω απ’ τα μέτρα του ΔΝΤ (το πικρό χάπι είχε φαίνεται τάχιστη επίδραση) άρχισε να πουλάει τα εξοχικά του σε διάφορα θέρετρα.
Εξοχικά στη Σαντορίνη πρόκειται, λέγεται, να αναζητήσουν αγοραστές στην Έκθεση Ακινήτων που θα γίνει στην Ισταμπούλ.
            Προς τι όλα αυτά; Για να μειωθεί το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ας οικτίρουμε τους εαυτούς μας
            Τώρα, ας αφήσουμε λίγο κατά μέρος τη στενοχώρια για τους Έλληνες και ας έρθουμε να δούμε τη δική μας κατάσταση:
  • Σύμφωνα με τις εντολές του ΔΝΤ, πουλήσαμε μέχρι σήμερα –λέγοντας ότι τις ιδιωτικοποιήσαμε- 199 κρατικές εταιρίες. Από τις πωλήσεις αυτές το Κράτος-Πατέρας εισέπραξε συνολικά το ποσό των 41,9 δις δολαρίων (σε δολάρια και Λίρες Τουρκίας, από το οποίο 31 δις σε δολάρια).
  • Από τις δημόσιες επιχειρήσεις, που πρωτύτερα ήταν δημόσια περιουσία, ένα μόνο μέρος, αξίας 1,2 δις δολαρίων μπόρεσε να μείνει στο χαρτοφυλάκιο του λαού με μετοχοποίηση μέσω του Χρηματιστηρίου της Ισταμπούλ. Ένα κομμάτι αξίας 12,5 δις αντιστοιχεί σε πώληση εγκαταστάσεων και ακίνητης περιουσίας.
  • Οι ειδήσεις λένε, το ακούσατε κι εσείς, ότι οι Έλληνες βγάλανε στην πώληση τα εξοχικά τους… Από μας το μάθανε… Εμείς πουλάμε εδώ και πολλά χρόνια.

Πουλήσαμε σπίτια-ακίνητα αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων
  • Η Κεντρική Τράπεζα δημοσιεύει στους πίνακες του Ισοζυγίου Πληρωμών, από το 2003, το καθαρό ποσό των πωλήσεων ακινήτων.  Από τους πίνακες αυτούς προκύπτει ότι ως το τέλος του 2010 πουλήσαμε σε ξένους ακίνητα καθαρής αξίας 14.3 δις δολαρίων.
  • Λες κι εμείς δεν κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να πουλήσουμε σε ξένους στο Μπόντρουμ, στο Κας, στο Καλκάν, στην Ισταμπούλ, λες και δεν στήνουμε χώρα τη χώρα πάγκους σε εκθέσεις ακινήτων –αλλά, στενοχωριόμαστε για τους Έλληνες.

Ας έρθουμε όμως στο  κρίσιμο σημείο: πουλήσαμε και τι έγινε; Πουλήσαμε εργοστάσια, ακίνητη και κινητή περιουσία, λιμάνια, οικόπεδα, κτήρια. Τα λεφτά που ήρθαν σε Λίρες Τουρκίας και δολάρια τα φάγαμε. Μειώσαμε το άνοιγμα του προϋπολογισμού με τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων/αποκρατικοποιήσεων. Εξακολουθούμε να το μειώνουμε.
Αυτό που έπρεπε να κάνουμε όμως ήταν να ξεχρεώσουμε. Ε, το χρέος –ίνσαλλαχ, πρώτα ο Θεός- θα προσπαθήσουμε να το κλείσουμε με τα έσοδα των επόμενων ιδιωτικοποιήσεων! Το κυριότερο είναι να συνεχίσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις/αποκρατικοποιήσεις.
            Σε τι κατάσταση βρίσκεται το καθαρό δημόσιο χρέος; Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών, το 2002 το χρέος ήταν 215 δις ΛΤ. Το 2004 έγινε 274 δις. Για ένα σύντομο διάστημα έδειξε να μειώνεται. Ο πιο πρόσφατος αριθμός που έχουμε είναι: 309 δις ΛΤ  ή περίπου 154 δις ευρώ .»


Το κειμενο ειναι κομματι απο εδω....http://www.antibaro.gr/node/2734

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου