Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Κραυγή αγωνίας....Είμαστε Έλληνες Πομάκοι!

«Είμαστε Έλληνες Πομάκοι! Να μας προστατέψει το κράτος από το τουρκικό Προξενείο», είναι η κραυγή αγωνίας που εκπέμπει η σλαβόφωνη μουσουλμανική μειονότητα της Ξάνθης

Picture 0 for Παλεύουν για να μη γίνουν… Τούρκοι!
Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη ευαίσθητοι Έλληνες, «όχι επαγγελματίες ανθρωπιστές», που έχουν ανοικτά τα αυτιά στις κραυγές αγωνίας των Πομάκων, οι οποίοι παλεύουν για να μη γίνουν… Τούρκοι! Θα πει κάποιος ότι πρόκειται για παραλογισμό. Είναι ίσως ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός. 
Αυτά ακούστηκαν σε μια επιτυχημένη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε 

στην αίθουσα «Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης, από τη ΜΚΟ «Ελλήνιον». Η πρόεδρός του, δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού Μπουτάρη, κα. Θεοδώρα Λειψιστινού, δήλωσε ότι σκοπός της ΜΚΟ είναι η ανάδειξη του πολιτισμού και της παράδοσης και η διάσωση της πομακικής γλώσσας. Όπως είπε, οι Πομάκοι είναι σλαβόφωνοι μουσουλμάνοι και αποτελούν το 60% της μουσουλμανικής μειονότητας της Ξάνθης.
Κι ενώ στην Ελλάδα μεμονωμένοι πολίτες ή φορείς επιχειρούν απεγνωσμένα να εγείρουν τις συνειδήσεις των αρμοδίων του ΥΠΕΞ, στην Τουρκία το επίσημο κράτος έχει αναλάβει προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων σε όλη την βαλκανική. Πληροφορούμαστε (περιοδ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί - TourkikaNea), ότι εχθές διοργανώθηκε Συνέδριο στην Προύσα, με τίτλο «Οι Τούρκοι Πομάκοι στα Βαλκάνια». Οργανωτής, ο Σύλλογος «BAL-GÖÇ» («Ένωση Προσφύγων από τα Βαλκάνια»), με τη στήριξη του δήμου Οσμάνγκαζί.
Δυστυχώς, οι φωνές των Πομάκων δεν ακούγονται, παρά το ότι είναι ισχυρές και απεγνωσμένες. Πολυσέλιδη και τεκμηριωμένη με πολλά περιγραφικά περιστατικά είναι η επιστολή που εστάλη από τον πολιτιστικό σύλλογο Πομάκων Ξάνθης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τους 300 του κοινοβουλίου μας. Γράφουν μεταξύ άλλων:
«Είμαστε Πομάκοι - Έλληνες πολίτες. Γι’ αυτό έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε από το ελληνικό κράτος να δείξει τον έμπρακτο σεβασμό του τηρώντας το Σύνταγμα, τη Συνθήκη της Λωζάνης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γι’ αυτό και απαιτούμε:
Να διασφαλίσει η ελληνική Πολιτεία και σε εμάς τους Πομάκους το αυτονόητο δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη στη δημόσια εκπαίδευση και στην ισότιμη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, γιατί παρά τις εκκλήσεις μας προς όλους τους αρμόδιους δεν λειτουργεί ούτε ένα δημόσιο ελληνικό σχολείο στα Πομακοχώρια (σημ.: το Υπουργείο τους στέλνει υποχρεωτικά στα τουρκόφωνα)… Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας, στην ηλικία των 5-6 ετών, να καλούνται να διδάσκονται μαθήματα σε ξένη προς αυτούς γλώσσα, δηλαδή στα τουρκικά.

Να τηρήσει τη νομιμότητα και να προστατεύσει αποτελεσματικά τους Πομάκους που διώκονται και δέχονται επιθέσεις από το τουρκικό προξενείο και τους Τούρκους εθνικιστές. Δεν είναι δυνατόν να φοβόμαστε για τη σωματική μας ακεραιότητα και το μέλλον των παιδιών μας εντός της ελληνικής επικράτειας, να αντιμετωπίζουμε προπηλακισμούς, ύβρεις και απειλές επειδή θέλουμε να μιλάμε τη γλώσσα μας, να χορεύουμε τους χορούς μας, να διδάσκονται τα παιδιά μας επαρκώς την ελληνική γλώσσα ώστε να έχουν ουσιαστικές ευκαιρίες για την ισότιμη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας».
Παρακάτω οι Πομάκοι κατηγορούν το κράτος (δικαίως) διότι «κρατά επιδεικτικά κλειστά τα μάτια του στην πολιτιστική γενοκτονία και τις διώξεις που υφίστανται όλοι οι Πομάκοι, από τους αυτοπροσδιοριζόμενους Τούρκους και το τουρκικό προξενείο». Πώς να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός, ότι ενώ οι Πομάκοι κραυγάζουν «είμαστε Έλληνες πολίτες, δεν θέλουμε να γίνουμε Τούρκοι», η ελληνική πολιτεία χέρι-χέρι με το τουρκικό Προξενείο επιχειρεί να τους τουρκοποιήσει;
Ως απάντηση στα ερωτήματα και τις κατηγορίες των Πομάκων, η κ. Άννα Φραγκουδάκη (πάντα στο υπουργείο Παιδείας, με όλα τα κόμματα) καταδικάζει την έκδοση ελληνοπομακικού λεξικού! Η κ. Φραγκουδάκη με τον κ. Βερέμη σίγουρα θα αποσπούν συγχαρητήρια από τους ισχυρούς φίλους τους. Όσο για τους Πομάκους…

Πηγές :
http://e-parembasis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου