Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Το μνημόνιο στοχεύει στην διάλυση των ταμείων ασφάλισης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα έσοδα του ΙΚΑ έχουν μειωθεί το α' δίμηνο του έτους κατά 16,5%. Οι λόγοι είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με τις πολιτικές του μνημονίου.

Όταν οι μισθοί του Δημοσιου μειώθηκαν κατά 25% αντίστοιχα περιορίστηκαν και οι εισφορές στο κύριο αλλά και στα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου.

Όταν οι μισθοί των ΔΕΚΟ μειώθηκαν κατά 20% όπου το σύνολο των εργαζομένων είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ αντίστοιχα περιορίστηκαν και οι εισφορές τους.

Τα ίδια αποτελέσματα είχαμε όταν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, οικοδομή, εμπόριο κ.ά.) «κουρεύτηκαν» κατά 6% μέσω των νέων ατομικών συμβάσεων .

Τελος ο εισπρακτικός μηχανισμός των Ταμείων έχει καταρρεύσει και λόγω της μείωσης των μισθών και της κατάργησης των Δώρων.

Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει είτε σε νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο (βλέπε ενιαίο μισθολόγιο) είτε σε μειώσεις στον Ιδιωτικό τομέα τότε είναι βέβαιο ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας θα καταρρεύσει ταμειακά ....δίνοντας πάτημα στη τρόικα να επαναλάβει τις ιδέες για λιγότερες παροχές, μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και σταδιακά ουσιαστική ακύρωση του κοινωνικού κράτους ώστε να το διαδεχτεί ένα νέο ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης και νοσοκομειακής περίθαλψης.

2 σχόλια:

  1. Μπορούμε να προσθέσουμε και την εθελουσία εξόδο που σχεδιάζει η κυβέρνηση για 75.000 δημοσιους υπαλλήλους που θεμελιώνουν δικαίωμα φέτος ή το 2012 με σκοπό το Δημόσιο να εξασφαλίσει 900 εκατομμύρια ευρώ. Έχει γίνει καμία αναλογιστική μελέτη η στο γόνατο επάνω; Θα εξοικονομήσει το Δημόσιο επί των πτωμάτων των Ταμείων; με δεδομένο το ότι λόγω μνημονίου δεν μπορεί το κράτος να τα επιχορηγήσει ούτε με ένα ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακουστε ενα αδιεξοδο απο τα πιο περιεργα !!! σε μια πιθανη ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ αναδιαρθρωση του χρεους (αν δεν τα καταφερει το προγραμμα του ΔΝΤ..αν λεω αν ) τα ταμια εχουν σε ομολογα του δημοσιου περιπου το 28% ... δλδ 70-80 δισ.
    σκεψου αν θα αντεξουν... σε ενα κουρεμα ας πουμε 30- 50 % ... !!! χωρις καμια οικονομική βοηθεια απο τον προυπολογισμο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή