Από σήμερα και για δέκα ημέρες διεξάγεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η «δίκη» μας, κατηγορούμενοι από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι παραβιάσαμε «κατάφωρα» το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που συνήψαμε μαζί τους το 1995. Η παραβίαση που διαπράξαμε -κατά τους Σκοπιανούς- συνίσταται στο ότι θέσαμε veto στο Βουκουρέστι, στην αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Τα Σκόπια, στην προσφυγή τους, αναφέρουν συγκεκριμένα, ότι η χώρα μας άσκησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto) στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου του ΝΑΤΟ διότι έθεσε, ως βασική προϋπόθεση για την ένταξή των Σκοπίων στη Συμμαχία, την προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ τα Σκόπια εφαρμόζουν την Ενδιάμεση Συμφωνία, έχοντας υποβάλλει την αίτησή τους ως «ΠΓΔΜ». Τονίζουν δε, ότι η διαφορά ως προς το όνομα δεν αφορά, άμεσα ή έμμεσα, την ένταξή της στην Συμμαχία.
Εδώ παρατηρούνται τα εξής περίεργα. Αν τα πράγματα συνέβησαν όπως τα περιγράφουν ο Σκοπιανοί, θα είχαν δίκαιο. Διότι το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (Ε.Σ.) δεν μας επιτρέπει να αρνηθούμε την ένταξή τους «σε οποιοδήποτε διεθνή, πολυμερή και περιφερειακό οργανισμό ή ινστιτούτο, του οποίου η Ελλάδα είναι μέλος», εάν χρησιμοποιήσουν την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», την οποία -κακώς- είχαμε αποδεχθεί, έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για το όνομα. Και αυτό έπραξαν στο Βουκουρέστι.
Όμως, αυτοί υπέβαλαν μεν σωστά την αίτησή τους, εμείς όμως δεν θέσαμε κανένα veto, παρά την επικρατούσα εντύπωση στον ελληνικό λαό και παρά το ότι έτσι μας διαβεβαίωσε η κυβέρνηση Καραμανλή. Και δεν θέσαμε veto, διότι απλούστατα οι Η.Π.Α. δεν έθεσαν το ζήτημα κατά τη Σύνοδο, επομένως δεν συζητήθηκε και άρα δεν υπήρξε άρνηση ένταξής τους, αφού δεν τέθηκε τέτοιο θέμα! Μας είπε δηλαδή ψέματα η κα. Μπακογιάννη; Όχι, αλήθεια μας είπε.
Η μικρή λεπτομέρεια που αποκαλύπτει τι ακριβώς συνέβη, είναι ότι το veto το θέσαμε στις Η.Π.Α. στο παρασκήνιο, πριν από την έναρξη της Συνόδου. Μπορεί η κα. Κλίντον να μη πίστευε στ’ αυτιά της, μπορεί να επακολούθησε ένταση και δυσαρέσκεια στο πρόσωπο της κας Μπακογιάννη, αλλά μας… έσωσε η Γαλλία. Και τούτο διότι οι Η.Π.Α. είχαν σκοπό να προτείνουν την ένταξη τριών χωρών, αλλά ομαδικά, όχι μεμονωμένα: των Σκοπίων (ως ΦΥΡΟΜ), της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Η Γαλλία όμως, ίσως για να αποφύγει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία -η οποία ήταν σφόδρα αντίθετη με την ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, και είχε δηλώσει ότι θα το θεωρήσει εχθρική ενέργεια- είχε ενημερώσει τις Η.Π.Α. ότι αν φέρουν το θέμα προς ψήφιση, θα θέσει veto.
Αν δεν υπήρχε η απειλή της Γαλλίας, ίσως οι πιέσεις των Η.Π.Α. να μας έκαμπταν. Όπως έγιναν όμως τα πράγματα, επίσημα δεν τέθηκε θέμα ένταξη καμιάς χώρας, ως εκ τούτου δεν υπήρξε και veto. Η νομική ομάδα που χειρίζεται το θέμα της υπεράσπισής μας, και σύμφωνα με την κυβέρνηση «ανετέθη σε συμβούλους διεθνούς κύρους που χειρίζονται υποθέσεις ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, Έλληνες και ξένους», προφανώς αυτό το επιχείρημα θα φέρει.
Όμως, επειδή το Δικαστήριο της Χάγης εκδίδει κατά βάση πολιτικές αποφάσεις, υπάρχει φόβος να στηριχθεί στο ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποστηρίξει για εσωτερικούς επικοινωνιακούς λόγους πως έθεσε veto. Θα πρόκειται για αυτοπαγίδευση δηλαδή.
Αλλά και αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, έχουμε και άλλο όπλο στη διάθεσή μας. Ναι μεν δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με το άρθρο 11 της Ε.Σ., αν χρησιμοποιήσουν την ονομασία ΦΥΡΟΜ, μπορούμε να το πράξουμε σύμφωνα με το άρθρο 7, που αναφέρεται στην «καλή γειτονία».
Είναι αναμφισβήτητο ότι τα Σκόπια έχουν παραβιάσει το άρθρο 7, σύμφωνα με το οποίο «τα δύο μέρη υποχρεούνται να καταστέλλουν προπαγανδιστικά κινήματα». Η σκοπιανή κυβέρνηση όμως, η ίδια έχει υποδαυλίσει επανειλημμένως τις σχέσεις των δύο χωρών, και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί.
Λογικά, τα πράγματα πρέπει να εξελιχθούν ευνοϊκά για μας. Αλλά, τα τόσα που υφιστάμεθα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, από το δυσώνυμο πια ΥΠΕΞ μας, μπορεί να κάνουμε πάλι καμιά βλακεία. Ας ελπίσουμε πως όχι.
Πηγή : http://www.voreia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου