Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ενα πολυ απλό και σημαντικό ..... παράδειγμα.

Για αρχή θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο πράγμα το "Δάνειο" και άλλο πράγμα το "Ομόλογο". Και ενώ η διαφορά τους είναι τόσο μεγάλη κανένας δεν έχει μπει στον κόπο να την αναλύσει.

Για το Δάνειο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά οι περισσότεροι από εμάς  έχουμε πάρει κάποιο δάνειο στην οικογένεια ξέρουμε λίγο πολύ ότι στις προϋποθέσεις - όρους συνήθως υπάρχει η αναφορά υποθήκης ή εγγυητή (Πολλές Φορές και τα 2).
Πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν εξοφλήσεις το Δάνειο η τράπεζα μπορεί να προβεί σε κατάσχεση της υποθήκης.


Με το ομόλογο τα πράγματα διαφέρουν Πάρα πολύ. Για λόγους που λόγω χώρου δεν μπορούμε να αναλύσουμε σε αυτό το κείμενο υπάρχουν διάφοροι επενδυτές οι οποίοι δέχονται να επενδύσουν μέσω Ομολόγων σε μία χώρα. Η επένδυση αυτή είναι κάτι σαν να αγοράζεις στο χρηματιστήριο μετοχές.

Αγοράζουν δηλαδή ομόλογα οι επενδύτες με την "υπόσχεση", από την πλευρά της Ελλάδας, ότι σε βάθος χρόνου (από 5-20 χρόνια συνήθως) θα λάβουν πίσω τα λευτά που επένδυσαν με τόκο. Το σημείο αυτό είναι και το κλειδί της παγίδας που δεν θέλουν κάποιοι να δούμε.

Η Ελλάδα "ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ" ότι θα δώσει κέρδη αν και εφ όσων ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΗ. ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ όπως υπόσχεται και ο "ΝΤΟΡΗΣ" στον Ιππόδρομο πολλά κέρδη σε αυτόν που θα στοιχηματίσει επάνω του.  Δεν μπορείς δηλαδή να πάς και να ζητάς κέρδη για μία μετοχή που κάποιοι σε έπεισαν να αγοράσεις και αποδείχτηκε φούσκα. Δεν μπορείς να ποντάρεις σε "γαϊδούρι" στον Ιππόδρομο, το οποίο έχει υψηλή απόδοση κέρδους αλλά και μικρή πιθανότητα να κερδίσει, και μετά το τέλος της Ιπποδρομίας και ενώ το Γαϊδούρι δεν τερμάτισε καν να πάς ταμείο και να ζητάς τα λεφτά σου.

Η Παρούσα Κυβέρνηση του Γ.Α.Π. κάνει κάτι πρωτοφανές. Δέχεται να πληρώσει τα χαμένα αυτά στοιχήματα. Δέχεται δηλαδή να αποδώσει τα κέρδη του στοιχήματος και στο χαμένο. Έχασε ο ΝΤΟΡΗΣ λέει ο Γ.Α.Π. αλλά δεν έχει σημασία οι παίκτες θα πληρωθούν.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος σε ένα ποσοστό της τάξης του 60% είναι ομόλογα. Αν, δηλαδή, υποθέσουμε ότι το δημόσιο χρέος είναι 250 δις ευρώ, τα 150 δις είναι ομόλογα και άρα δεν είναι πραγματικό χρέος.


TaGio

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά σωστή παρατήρηση. Δεν το ψάχνεις λίγο ακόμη, τεχνικά, να μας πεις περισσότερες λεπτομέρειες; Έχει τρομερό ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. theokot διαβασε αυτο... που ειναι πιο ολοκληρωμενο....

    http://alithinapsemata.wordpress.com/2010/07/08/%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B4%CF%8E%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%B1%CF%8E%CE%BD-%CE%B1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή