Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Στο 10,6% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έστειλε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 είναι μεγαλύτερο κατά 2,5 δισ. ευρώ από αυτό που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση υπολογίζει οτι οι εκτιμώμενες αποκλίσεις από τους στόχους του φετινού Προϋπολογισμού θα φθάσουν τα 5,5, δισ. ευρώ. Συνεπώς ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων που θα υποχρεωθεί να λάβει η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη –σοκ ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 εκτινάχθηκε στο 10,6% του ΑΕΠ ξεπερνά το ύψος των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ .

Τα μέτρα που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» και τη μείωση των δαπανών στο Δημόσιο είναι.


1. Η κατάργηση των υπολειμμάτων των δώρων για 700.000 υπαλλήλους του Δημοσίου.
2. Η επιβολή περικοπών σε κοινωνικά επιδόματα σε άνεργους, τρίτεκνους και πολύτεκνους. Η καταβολή των επιδομάτων θα γίνεται πλέον με κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι σημερινοί δικαιούχοι των επιδομάτων αυτών.
3. Περικοπές επιδομάτων 10%-20% για τους 250.000 λειτουργούς του Δημοσίου,
4. Η περικοπή ή την κατάργηση 99 από τα 102 ειδικών κλαδικών επιδομάτων που λαμβάνουν 450.000 υπάλληλοι του Δημοσίου.
5. Περαιτέρω απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων, μέσω μη ανανέωσης των συμβάσεων που λήγουν.
6. Νέες περικοπές αποδοχών για τους εργαζόμενους στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς.
7. Περαιτέρω περικοπές επιχορηγήσεων, λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών.
8. Επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης σε χυμούς, νερό και αναψυκτικά.
9. Προώθηση νέων ευνοϊκότερων ρύθμισεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
10. Μείωση των αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
11. Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας.
12. Μείωση του αφορολόγητου ορίου στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Από τα επιδόματα διασώζονται μόνο τέσσερα. Το οικογενειακό, το θέσης, το επικινδυνότητας (όπου δίδεται) και το επίδομα παραγωγικότητας .

Με στόχο την μείωση του μισθολογικού κόστους κατα ένα δισεκατομμύριο η κυβέρνηση προωθεί περικοπές μέσω του ενιαίου μισθολογίου. Στόχος είναι κανείς υπάλληλος να μην έχει μισθό άνω των 2.100 ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνονται υπάλληλοι με πτυχίο και 35 χρόνια υπηρεσίας στο Δηγμόσιο.

Έτσι αν εξαιρέσει κανείς τα ειδικά μισθολόγια που περικόπτονται μεν ωστόσο θα φτάνουν τις 5856 ευρώ (πρόεδρος Αρείου Πάγου, γενικός δντης ΕΣΥ) το νέο μισθολογικό τοπίο στο δημόσιο περιλαμβάνει μισθούς πολύ κάτω των σημερινών :

Υ.Ε. 711 ευρώ ως 1.200
Δ.Ε. 830 ευρώ ως 1.400
Τ.Ε. 938 ευρώ ως 1.700
Π.Ε. 984 ευρώ ως 2.100

Κατα τα άλλα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ειναι πετυχημένη και διασώζει την χώρα απο την πτώχευση ... δεν συμφωνήτε ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου