Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Χαρακτηρίσαν την Βεΐκου εθνική οδό για να δώσουν άδεια κατασκευής σε εμπορικό κέντρο!

Στους Ολυμπιακούς αγώνες μια μεγάλη έκταση πρασίνου στο Γαλάτσι αποψιλώθηκε προκειμένου να φτιαχτεί ένα ολυμπιακό ακίνητο, το γνωστό σε όλους Παλαί του Γαλατσίου. Με οριακή πλειοψηφία και προφανή πολιτική σκοπιμότητα πάρθηκε τότε η απόφαση στο ΣτΕ που πρόσταζε να επιτραπεί η ανέγερση του Σταδίου από την “Ολυμπιακά Ακίνητα”. Στην συνέχεια μετά τους αγώνες και μετά από μια σύντομη χρήση του γηπέδου, ο χώρος παραχωρήθηκε σε ιδιωτική εταιρία που έκτοτε προσπαθεί να επιτύχει την κατασκευή ενός Mall, μια προσπάθεια που βρίσκει ενάντιους τόσο τον Δήμο Γαλατσίου στον οποίο περιέχεται η εν λόγω έκταση, όσο και τους γειτονικούς δήμους, όπως ο Δήμος Νέας Ιωνίας.


Η όλη υπόθεση είχε κολλήσει στην αντίσταση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου που δεν δεχόταν να επικυρώσει την οικοδομική άδεια που παρανόμως είχε εκδώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ χωρίς περιβαλλοντική μελέτη. Και εκεί που η νομική διελκυστίνδα διεξαγόταν έρχεται η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μέσω του Δ.Ρέππα να χαρακτηρίσει την λεωφόρο Βεΐκου ως εθνικό δρόμο προκειμένου να μην χρειάζεται να παρθεί καμία άδεια από τον δήμο για το οποιοδήποτε έργο. Αυτού του ΦΕΚ είχε προηγηθεί ευχαριστήρια επιστολή του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία προς τον Θ.Πάγκαλο και την Ομάδα Εργασίας Απεμπλοκής Επενδύσεων της οποίας ηγείται.

Ποιες θα είναι όμως οι επιπτώσεις του εν λόγω χαρακτηρισμού της Βεΐκου ως εθνικού δρόμου, ποιες θα είναι δηλαδή οι επιπτώσεις του νομικίστικου κόλπου που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προκειμένου να παρακάμψει την αντίσταση του Δήμου; Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Γαλατσίου κόβεται στην μέση αφού η κεντρική οδική αρτηρία που περνά από το κέντρο του δεν θα μπορεί να έχει φανάρια και διαβάσεις πεζών, γεγονός που δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο κυκλοφοριακό της εν λόγω συνοικίας, αλλά και επιπτώσεις στον εμπορικό κόσμο της.

Το ίδιο το εμπορικό κέντρο από την άλλη θα έχει προφανείς επιπτώσεις στην τοπική αγορά, αφού τα τοπικά καταστήματα θα έχουν να ανταγωνιστούν σε πολύ κοντινή απόσταση ένα μεγαθήριο, το οποίο θα φιλοξενεί πολλές πολυεθνικές εταιρίες σε ένα και μόνο κτίριο. Επιπλέον η ανέγερση του στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο περιτριγυρίζεται από πράσινο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην παρακείμενη δασική έκταση, αφού όπως φαίνεται θα πρέπει να γίνει “χρήση” της για την κατασκευή ανισόπεδου κόμβου και υπόγειας διάβασης για να γίνει προσβάσιμο το καπιταλιστικό μεγαθήριο. Σε αυτό τον συλλογισμό δεν λογίζονται καν οι επιπλέον κατασκευές που πιθανόν γίνουν για να γίνει ακόμα ευκολότερη η πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο…

Πηγή : http://elnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου