Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Τα δάνεια της ”Ziraat Bankasi”

Τι συμβαίνει τελικά στη Θράκη;  Τι κάνει στη Θράκη η περιβόητη πλέον ”Ziraat Bankasi”; Aληθεύει, πως η τουρκική τράπεζα χορηγεί αθρόα δάνεια μέχρι και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μειονοτικών συλλόγων και οργανώσεων; Μετά πάντως τις αποκαλύψεις του ”Πρώτου Θέματος”, η Τράπεζα της Ελλάδος προσανατολίζεται (επιτέλους) σε έλεγχο της ”ZIRAAT” και των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα την στιγμή που λειτουργεί στην Κομοτηνή, ανοίγει στην Ξάνθη και ετοιμάζεται για Ρόδο – Κω.

Είχε και παλιότερα αναφερθεί στη μακρά εμπλοκή της σε παλαιότερες ενέργειες εναντίον των Ελλήνων (χρηματοδότηση του κεμαλικού στρατού στην περίοδο του Μικρασιατικού πολέμου, αποδέκτης του εξοντωτικού φόρου περιουσίας εις βάρος των Ελλήνων της Πόλης την περίοδο 1942-1944…), καθώς και στην Κύπρο κατά την διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ. Στο βιβλίο του Ηλιάδη «Το απόρρητο Ημερολόγιο της ΚΥΠ για την Κύπρο», (Εκδόσεις Ι. Σιδέρη, 2007) παρετίθετο αυτούσιο ένα σημείωμα της ΚΥΠ με ημερομηνία 7 -9-1959, όπου απεκαλύπτετο ότι η Ziraat Bankasi ανέλαβε την χρηματοδότηση της Τουρκικής Αγροτικής Τράπεζας που είχαν συστήσει οι Τουρκοκύπριοι, η οποία και αυτή, σύμφωνα με παλαιά στελέχη της ΚΥΠ, ήταν φωλιά Τούρκων πρακτόρων.

Η Ziraat Bank είναι ένας τραπεζικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1863 και αποτελεί την παλαιότερη τράπεζα της Τουρκίας. Έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά το φθινόπωρο του 2008 με κύριο στόχο να λειτουργήσει ως έρεισμα των τουρκικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξή τους στη χώρα μας, αλλά και να στηρίξει με τα κεφάλαιά της το μουσουλμανικό στοιχείο στη Θράκη. Πρόκειται για μία τράπεζα που διαθέτει 1.280 υποκαταστήματα στην Τουρκία και 64 σε 17 χώρες. Σημαντικό δεδομένο είναι το γεγονός πως έχει παρουσία σε όλες τις κρίσιμες για την Τουρκία περιοχές (καυκάσιες δημοκρατίες, Βοσνία, Βουλγαρία, Σκόπια, τουρκοκυπριακός τομέας κτλ.).
Έτσι σήμερα έχει φτάσει στο σηµείο να χορηγεί πολλά επιχειρηματικά και αγροτικά δάνεια έναντι υποθηκών όχι µόνο σε μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης, όπως αρχικά είχε ξεκινήσει, αλλά και σε περισσότερους από 250 Έλληνες πολίτες και επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δυσκολία. Σε επιχειρηματίες και νοικοκυριά που δοκιμάζονται και δίχως να μπορούν να βρουν άλλο τραπεζικό καταφύγιο θέλγονται από τις γενναιόδωρες προσφορές της τράπεζας, οι οποίες, όπως, καταγγέλλονται από Έλληνες βουλευτές είναι «αθέμιτες και εθνικά προκλητικές».
Όμως η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο, κυρίως γιατί δεν είναι λίγοι οι συμπατριώτες μας που λαμβάνουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους αλλά με αντάλλαγμα την υποθήκη γαιών και κτιρίων σε ευαίσθητα εθνικά εδάφη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ένα από τα στοιχεία που αναφέρει η τράπεζα στους πελάτες της είναι πως θα διευκολύνει την έγκριση δανείου ανεξαρτήτως ύψους, η υποθήκευση εκτάσεων γης, ακινήτων, ή επιχειρήσεων, σε νησιά και συνοριακές περιοχές.

Πέραν όλων των άλλων δραστηριοτήτων της, η «επεκτατική» πολιτική της συγκεκριμένης τράπεζας έχει φτάσει και στο real estate, εκεί που προσφέρει ακόμη και διπλάσια ποσά από την αντικειμενική αξία ακινήτων, με στόχο την αγορά γης και ακίνητης περιουσίας στη Θράκη. Αυτό το δεδομένο σε συνδυασμό με την αµετροεπή χορήγηση δανείων είναι λογικό να δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.
Δεν αποτελεί ασφαλώς σύμπτωση το ότι η τουρκική αυτή κρατική Τράπεζα επιλέγει να ανοίξει υποκαταστήματα σε Ρόδο και Κω, δύο νησιά, όπου η επίσημη Τουρκία, εδώ και καιρό, με σειρά δηλώσεων και επισήμων τοποθετήσεων κυβερνητικών παραγόντων, ως και με έντονη προπαγάνδα, υποστηρίζει ότι υπάρχει «τουρκική κοινότητα», της οποίας παραβιάζονται τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα.

Είναι παράλληλα γνωστή η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει έναν οικονομικό και εμπορικό ομφάλιο λώρο εξάρτησης των νήσων του Αιγαίου και ειδικότερα Ρόδου και Κω από τα τουρκικά παράλια.
Είναι σαφές συνεπώς ότι τυχόν άνοιγμα υποκαταστημάτων της Ziraat Bank στα δύο αυτά νησιά θα εξυπηρετούσε μακροπρόθεσμους στρατηγικούς τουρκικούς στόχους, που βαίνουν πολύ πέραν της απλής επιχειρηματικής δραστηριότητας

Παράλληλα ανακύπτει εύλογα το ερώτημα, πως είναι δυνατόν μία Τράπεζα, εκτός ΕΕ, να υποθηκεύει ένα ακίνητο σε παραμεθόριο περιοχή -προκειμένου να χορηγήσει πχ ένα στεγαστικό δάνειο -με συνέπεια να το διεκδικήσει σε περίπτωση αδυναμίας του δανειολήπτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, όταν είναι γνωστό ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η πώληση ακινήτου εντός παραμεθορίου περιοχής σε αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο χώρας εκτός ΕΕ προϋποθέτει άδεια από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Τα δάνεια της ZΙRAAT δεν δίνονται μόνο σε επιχειρήσεις, αλλά και σε ιδιώτες που θέλουν να αγοράσουν εκτάσεις και ακίνητα στη Θράκη, που έτσι σιγά σιγά περιέρχονται στο σύνολό τους στη μουσουλμανική μειονότητα. Προ μηνών όμως, η τουρκική τράπεζα έκανε το μοιραίο λάθος, καθώς αρνήθηκε δάνειο σε επιχειρηματία της Κρήτης υποστηρίζοντας ότι χρηματοδοτεί μόνο projects της Θράκης. Αυτό όμως αντίκειται στους όρους λειτουργίας τραπεζών στην Ελλάδα και ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Σημειώνουμε πως τα περισσότερα δάνεια, που έχει δώσει η τουρκική τράπεζα δεν έχουν καθόλου επιχειρηματικό χαρακτήρα, καθώς τα έχει δώσει σε συνδέσμους και συλλόγους εξωραϊστικούς στα Πομακοχώρια Θράκης και στα Φίλυρα (δηλαδή τονίζει την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή).

Πηγή : Κόσμος του Επενδυτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου