Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ποιός δημιούργησε το χρέος κε Σημίτη μήπως ξέρετε ?

Ας θυμηθούμε (μέσω παλιών δημοσιευμέτων) τι δάνεια πήρε η Κυβέρνηση Σημίτη 2000-2004.... και τι έλεγε τότε... γιατι κάποιοι Έλληνες ξεχνάνε γρήγορα....

Αλλεπάλληλες εκδόσεις ομολόγων

Σε συνεχόμενο κρατικό δανεισμό καταφεύγει η κυβέρνηση για να καλύψει τρέχουσες διαχειριστικές ανάγκες του νέου κρατικού προϋπολογισμού, να πληρώσει παλαιότερα δάνεια τα οποία λήγουν, αλλά και για να χρηματοδοτήσει τα ολυμπιακά έργα, κοινοτικά προγράμματα κλπ. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, που παραθέτει στοιχεία για το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά – εκτός από το δανεισμό μαμούθ, 5 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε με την κοινοπρακτική έκδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς – θα ακολουθήσουν δύο ακόμα κοινοπρακτικές εκδόσεις ενός 5ετούς ομολόγου, αλλά και η επανέκδοση ενός ομολόγου με ρήτρα τον τρέχοντα πληθωρισμό, το οποίο λήγει στις 25 Ιούλη του 2025.



Αν και στην ανακοίνωση του ΟΔΥΧ δεν αναφέρεται το ακριβές ύψος του δανεισμού από τις δύο νέες κοινοπρακτικές εκδόσεις, σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του κρατικού δανεισμού το τρίμηνο Γενάρη – Μάρτη 2004 θα φτάσει τα 15 δισ. ευρώ (περί τα 5 τρισ. δραχμές).

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας, προσπαθώντας να απαντάει στην κριτική που ασκεί η ΝΔ ότι η προσφυγή σε αφειδή δανεισμό αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής, υποστήριξε χτες ότι ο δανεισμός είναι προγραμματισμένος, ενώ το κόστος δανεισμού που επιτεύχθηκε με την κοινοπρακτική έκδοση του ομολόγου, ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ


Δανεικά 20 δισ. ευρώ στο εξάμηνο

Στο 20% του ΑΕΠ θα φτάσουν τα νέα δάνεια το 2002

Νέο δάνειο 3ετούς διάρκειας και ύψους πάνω από 1,1 δισ. ευρώ (περίπου 380 δισ. δρχ) θα συνάψει την ερχόμενη Τρίτη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι το σύνολο των διαφόρων δανείων για το α’ εξάμηνο του 2002, από τους Ελληνες και ξένους μεγαλοτραπεζίτες και τους άλλους ρεντιέρηδες των χρηματαγορών, που συνεχίζουν να θησαυρίζουν με το δημόσιο χρέος της χώρας, φτάνει στο ιλιγγιώδες ύψος των 20 δισ. ευρώ (ή 6,8 τρισ. δρχ.). Για ολόκληρο το 2002 ο κρατικός δανεισμός θα φτάσει τα 29 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του φετινού ΑΕΠ (περίπου 140 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό).

Η σπουδή που δείχνουν οι τραπεζίτες να δανείσουν το ελληνικό κράτος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει τα ψηλότερα επιτόκια ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης, να καταβάλει δηλαδή τα ψηλότερα επιτόκια για το ενιαίο «κοινό» νόμισμα.

Η μεγάλη μάζα του φετινού χρέους έχει συναφθεί στη χρηματαγορά του Λονδίνου μέσω «κοινοπρακτικών δανείων. Το ποσό αυτό πλησιάζει τα 10 δισ. ευρώ και προέρχεται από δυο απανωτά δάνεια (10ετούς και 5ετούς διάρκειας), στις αρχές του Φλεβάρη, για τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκτός από τα πολύ ψηλά (για τα δεδομένα του ευρώ) επιτόκια πλήρωσε και πρόσθετα ποσά για προμήθειες. Αλλά και τα δάνεια που δόθηκαν στο «εσωτερικό» της χώρας (10 δισ. ευρώ για το α’ εξάμηνο) κατέληξαν σε μεγάλο βαθμό σε ξένες τράπεζες. Από αυτή την κατηγορία τα 5 δισ. ευρώ προήλθαν από 10ετή ομόλογα. Τα υπόλοιπα 4,2 δισ. ευρώ από 7ετή, 5ετή και 3ετή, έναντι μόλις 619 εκατ. ευρώ που αφορούν βραχυπρόθεσμο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια (ετήσια, εξάμηνα και τρίμηνα). Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την τακτική της λεγόμενης «χρονικής επιμήκυνσης» του χρέους.

Νέο δάνειο – μαμούθ

Στους μεγαλοτραπεζίτες – ρεντιέρηδες της διεθνούς χρηματαγοράς προσέφυγε για δανεισμό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το νέο δάνειο – μαμούθ ύψους 3,5 δισ. ευρώ (περίπου 1,2 τρισ. δρχ.) επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5,91%. Την έκδοση του ομολόγου επιμελήθηκαν οι τράπεζες Εμπορική και Εθνική καθώς και οι Deutshe Bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ


Νέα δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα πληρώνει τα μεγαλύτερα επιτόκια της ευρωζώνης. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το δημόσιο δανείζεται το 2002 με ρυθμό 300 εκατ. ευρώ ή 102,2 δισ. δρχ. τη μέρα

Στο ιλιγγιώδες ποσόν των 9 δισ. ευρώ (πάνω από 3 τρισ. δρχ.) έφτασε ο φετινός δανεισμός του ελληνικού δημοσίου από τη διεθνή χρηματαγορά. Πρόκειται για δυο απανωτά δάνεια, ένα δεκαετούς διάρκειας για 5 δισ. ευρώ στο τέλος του Γενάρη, και ένα πενταετούς διάρκειας για 4 δισ. ευρώ, που υπογράφτηκε προχτές στο Λονδίνο. Με βάση τα παραπάνω δύο δάνεια που συνάφθηκαν το Γενάρη του 2002, προκύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο δανείζεται με ρυθμό 300 εκατ. ευρώ ή 102,2 δισ. δραχμές τη μέρα.

Το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να πληρώνει τα πιο υψηλά επιτόκια ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης, γεγονός που πυροδοτεί το ενδιαφέρον των ρεντιέρηδων του διεθνούς χρηματεμπορίου, ενώ, ξέχωρα από τα επιτόκια, πληρώνει αρκετά δισ. δρχ. πρόσθετα ποσά για προμήθειες. Συγκεκριμένα, για το 5ετές ομόλογο το επιτόκιο έφτασε στο 4,7% και η επιπλέον προμήθεια σε 0,10% επί της αξίας του δανείου. Για το προηγούμενο δεκαετές δάνειο θα καταβάλλεται επιτόκιο 5,26% ετησίως και η πρόσθετη προμήθεια που δόθηκε εφάπαξ έφτασε σε 0,15%. Το νέο στοιχείο της πρακτικής που ακολουθεί φέτος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η ανάθεση των δανείων σε μεγάλα τραπεζικά μονοπώλια του εξωτερικού (CSFB, J.P. Morgan, Sao Paolo, Salomon Smith Barney, HSBC, Leahman) ενώ από «ελληνικής» πλευράς συμμετείχαν με πολύ μικρότερα ποσοστά οι τράπεζες Εθνική, Eurobank (του ομίλου Λάτση) και Πειραιώς (του ομίλου Σάλλα).

Ο συνολικός δανεισμός για το 2002 θα εκτιναχτεί στα 29 δισ. ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με την πρόωρη αποπληρωμή παλαιότερων χρεών. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, το παλαιότερο χρέος που θα αποσυρθεί μέσα στο 2002 είναι μόλις 2,2 δισ. ευρώ. Είναι φανερό ότι μεγάλο μέρος του φετινού δανεισμού οφείλεται στην ωρίμανση των πολυετών δανείων που συνάφθηκαν κατά την αλήστου μνήμης εποχή της «σύγκλισης με την ΟΝΕ». Ενας πρόσθετος τρόπος δανεισμού που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι η λεγόμενη τιτλοποίηση μελλοντικών δημοσίων εσόδων, τα οποία θα αναλάβει το ιδιωτικό κεφάλαιο. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.


Νέο τριετές δάνειο με 4,33%

Με επιτόκια, πολύ πάνω από αυτά που ισχύουν για τα άλλα κράτη της ευρωζώνης, εξακολουθεί να δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο, τροφοδοτώντας έτσι την αύξησης της κερδοφορίας των μεγαλοτραπεζιτών που λυμαίνονται το δημόσιο χρέος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, οι «προσφορές» που υποβλήθηκαν για τα 3ετή ομόλογα, που δημοπρατήθηκαν χτες, έφτασαν σε 3,7 δισ. ευρώ έναντι 1,32 δισ. ευρώ που δανείστηκε το Δημόσιο με μεσοσταθμικό επιτόκιο 4,33%.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι στο εξάμηνο Γενάρης – Ιούνης 2002 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δανειστεί το ποσόν των 20 δισ. ευρώ (κυρίως από ξένες τράπεζες). Με δεδομένο ότι για ολόκληρο το έτος ο δανεισμός του Δημοσίου έχει προγραμματιστεί να ανέλθει σε περίπου 29 δισ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ), τα 20 δισ. ευρώ που δανείστηκε στο πρώτο εξάμηνο αποτελούν πάνω από τα 2/3 (για την ακρίβεια το 69%) του ετήσιου δανεισμού.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Υπερβολικό τίμημα στους τραπεζίτες

Απεργάζονται πλασματική μείωση του νέου δανεισμού με εκχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο μελλοντικών κρατικών εσόδων

Με δυσμενείς όρους, με επιτόκια πολύ πάνω από αυτά που ισχύουν για άλλες χώρες της ευρωζώνης, καθώς και με πρόσθετες προμήθειες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε στο Λονδίνο ένα νέο δεκαετές δάνειο – μαμούθ ύψους 5 δισ. ευρώ (ή 1,7 τρισ. δρχ.). Το επιτόκιο έφτασε σε 5,26% ετησίως δηλαδή 38 εκατοστά της μονάδας πάνω από τα επιτόκια που πληρώνει το γερμανικό κράτος, ενώ η επιπλέον προμήθεια που δόθηκε στους τραπεζίτες -μεγαλοδανειστές του ελληνικού Δημοσίου έφτασε σε 0,15% επί της αξίας του δανείου, δηλαδή σε 750 εκατ. ευρώ (ή 2,5 δισ. δρχ.). Το γεγονός αυτό αποδείχνει με τρόπο ανάγλυφο ότι η ένταξη στην ΟΝΕ και η εισαγωγή του κοινού νομίσματος κάθε άλλο παρά εξίσωση επιτοκίων σημαίνει. Το Ελληνικό Δημόσιο – σε πείσμα της δήθεν κοινής νομισματικής πολιτικής και των δήθεν κοινών επιτοκίων – θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με υπέρογκα ποσά για τόκους και χρεολύσια, τα οποία θα συνεχίζουν να καρπώνονται οι τραπεζίτες. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προγραμματίζει για το Φλεβάρη και νέο δάνειο από την ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, διάρκειας 5 χρόνων και ύψους 4 δισ. ευρώ (ή 1,37 τρισ. δρχ.).

Ο συνολικός κρατικός δανεισμός για το 2002 θα εκτιναχτεί σε 29 δισ. ευρώ και είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με την «απόσυρση παλαιότερου χρέους» που επικαλείται η κυβέρνηση. Το παλαιότερο χρέος που προγραμματίζουν να αποσύρουν μέσα στο 2002 είναι μόλις 2,2 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το μισό της αξίας του 10ετούς δανείου που υπέγραψαν προχτές στο Λονδίνο. Σε κάθε περίπτωση η απόσυρση των παλαιότερων δανείων (αν ποτέ πραγματοποιηθεί) θα γίνει με τους επαχθείς όρους που θα βάλουν οι μεγαλοτραπεζίτες και οι άλλοι ρεντιέρηδες που έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου