Οτι υπέγραψαν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να βελτιώσουν έκτοτε, το κατάφερε εν μέρη μια Επιστολή. Διαβάστε παρακάτω...
Απάντηση σε προσφυγή 5 βουλευτών του ΛΑΟΣ έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας ότι η συμφωνία «Δουβλίνο 2» δημιουργεί προβλήματα σε ορισμένες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ αναφέρει:
Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ αναφέρει:
«H Προσφυγή 5 Βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. (των Κ. Αϊβαλιώτη, Β. Αποστολάτου, Η. Πολατίδη, Β. Κολοκοτρώνη και Π. Μαρκάκη) προς την ΚΟΜΙΣΙΟΝ σχετικά με το «ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2» και την αδικία που υφίσταται η Ελλάδα έφερε άμεσα αποτελέσματα: η Διευθύντρια Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. MARTA CYGAN απάντησε γραπτώς (και σε άψογα Ελληνικά) στην Προσφυγή των 5 Βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. και στην λεπτομερή επιστολή της παραδέχεται ότι η λειτουργία του «ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2» οδηγεί «σε επιπλέον βάρη για ορισμένα κράτη - μέλη με περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής και απορρόφησης, τα οποία υφίστανται ιδιαίτερες μεταναστευτικές πιέσεις λόγω της γεωγραφικής τους θέσης».
Η κ. CYGAN προσθέτει επίσης ότι «είναι απαραίτητη η αξιολόγηση, σε τακτά διαστήματα, της εφαρμογής του Κανονισμού του Δουβλίνου», ενώ σημειώνει, και ότι «η πρώτη αξιολόγηση κατέδειξε μια σειρά από τομείς στους οποίους απαιτούνταν βελτιώσεις». Η Δ/ντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχεται ότι πράγματι «το σύστημα του Δουβλίνου δεν επινοήθηκε ως μηχανισμός αλληλεγγύης και η ΚΟΜΙΣΙΟΝ αξιολογεί επί του παρόντος ποιοι μηχανισμοί αλληλεγγύης θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πλέον εφικτή και δίκαιη λύση». Αναφορικά με τα άμεσα μέτρα της ΕΕ η κ. CYGAN ενημερώνει τους κ.κ. Αϊβαλιώτη, Αποστολάτο, Πολατίδη, Κολοκοτρώνη και Μαρκάκη ότι θα υπάρξει «χρηματοδοτική αλληλεγγύη (χρηματοδότηση έκτακτου ανάγκης), διευκόλυνση της εσωτερικής επανεγκατάστασης δικαιούχων διεθνούς προστασίας από ένα κράτος - μέλος σε άλλο σε περίπτωση υπερβολικών πιέσεων, αποτελεσματικότερη διαχείριση συνόρων, πολιτικές επαναπατρισμού και ενίσχυση του FRONTEX».
Η επικεφαλής της Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσθέτει ότι η ΚΟΜΙΣΙΟΝ «δεσμεύεται να καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα», ενώ προσθέτει ότι «η στήριξη» αυτή συνδυάζει την παροχή σημαντικής οικονομικής και πρακτικής βοήθειας, την «διαχείριση των συνόρων και του επαναπατρισμού και την αποτελεσματικότερη συνεργασία με γειτονικές χώρες και συγκεκριμένα την Τουρκία», ένα ζήτημα που οι 5 Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. είχαν θέσει με ιδιαίτερη έμφαση με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου