"Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ, όχι όμως ακόμα", ισχυρίζεται η Independent. H Eλλάδα δανείζεται με ιδιαίτερα υψηλό κόστος που σημαίνει ότι ο αποκλεισμός της από τις αγορές, την κρατά δέσμια της ΕΕ και του ΔΝΤ, υποχρεωμένη να τηρεί επαχθείς όρους για αρκετά ακόμα χρόνια. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο όγκος του ελληνικού χρέους μεγαλώνει και αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα καταλήξει σε χρεοκοπία, που κρίνεται ως το πιο πιθανό σενάριο ή θα συνεχίσει να δανείζεται προσβλέποντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, παρατείνοντας το αναπόφευκτο, με δυσμενείς συνέπειες για τους επενδυτές, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.
"Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να δανειστούμε με χαμηλότερο κόστος για τις πιστωτικές μας κάρτες - και κατά πολύ φθηνότερα για τις υποθήκες μας - από ό, τι μπορεί η κυβέρνηση της Ελλάδας. Το επιτόκιο για τα διετή ελληνικά ομόλογα χθες ήταν 25% ", επισημαίνει η Independent.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές . Το 25 % είναι επιτόκιο με το οποίο θα δανείζονταν η Ελλάδα αν έβγαινε σήμερα στις αγορές με διετή ομόλογα, ένα ποσοστό που στην ουσία είναι απαγορευτικό για την έκδοση νέου ομολόγου επισημαίνει η εφημερίδα.
Αντ 'αυτού, για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, η Ελλάδα πρέπει να βασίζεται στα δάνεια που παίρνει από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Πριν από ένα χρόνο είχε καταστεί σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της, γι 'αυτό πήρε το πακέτο διάσωσης. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα λιτότητας, με περικοπές δαπανών και αυξήσεις στη φορολογία. Η ιδέα ήταν ότι σε μερικά χρόνια θα μπορούσε να δανειστεί και πάλι από τις αγορές».
«Το γεγονός όμως είναι ότι η αρχική διάσωση έχει αποτύχει, αφήνει στην Ελλάδα δύο βασικές επιλογές. Η μία αφορά στις άλλες χώρες της ευρωζώνης οι οποίες θα δανείζουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα με την ελπίδα ότι θα υπάρχει αρκετή ανάπτυξη της οικονομίας για να σταματήσει η αύξηση των χρεών και να υπάρχει η πεποίθηση ότι η χώρα θα μπορέσει σταδιακά να αρχίσει να τα επιστρέφει. Η άλλη είναι να συμφωνηθεί ότι τα χρέη δεν μπορούν ποτέ να επιστραφούν στην ονομαστική αξία τους και η Ελλάδα θα επιστρέψει, για παράδειγμα, μόνο 50 σεντς για το κάθε ευρώ. Η πρώτη επιλογή θα σήμαινε αναχρηματοδότηση και η δεύτερη χρεοκοπία» επισημαίνει η Independent.
«Στην πράξη, θα πρέπει να υπάρξει κάποιος συνδυασμός των δύο. Τα μαθηματικά είναι τέτοια που τα χρέη απλά θα γίνουν πολύ μεγάλα σε σχέση με τη φορολογική δύναμη της χώρας, φθάνοντας ίσως και στο 150% του ΑΕΠ, ίσως και περισσότερο. Έτσι θα υπάρξει τελικά χρεοκοπία. Αλλά εν τω μεταξύ φαίνεται ότι θα πάρει περισσότερα δάνεια σε μια προσπάθεια για να αναβάλει εκείνη τη μέρα. Ίσως ακούγεται ανόητο, σχολιάζει η εφημερίδα, «γιατί όμως δανείζουν περισσότερα χρήματα σε μια χώρα που δεν μπορεί να επιστρέψει αυτά που έχει ήδη δανειστεί; Αυτή είναι η συλλογική άποψη των αγορών. Αλλά οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι ζουν σε έναν κόσμο όπου προτιμούν να "μπαλώσουν" για λίγο περισσότερο την τρέχουσα κατάσταση, αντί να βιώσουν την πραγματική καταστροφή στον χρόνο της».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι από το 1978 υπήρξαν περίπου 200 κρατικές χρεοκοπίες, με τους επενδυτές κατά κανόνα, να παίρνουν πίσω μόνο περίπου το ήμισυ των χρημάτων τους. Οι χώρες καταβάλλουν ένα ποσό όταν δεν μπορούν να δανειστούν για λίγο και όταν μπορούν, πληρώνουν υψηλότερη τιμή για τα νέα ομόλογα. "Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου".
«Υπάρχουν, ωστόσο, δύο τρόποι με τους οποίους η Ελλάδα καθίσταται σε διαφορετική θέση από σχεδόν όλες τις υπόλοιπες 200 περιπτώσεις αθέτησης υποχρεώσεων. Πρόκειται για μια αναπτυγμένη χώρα της Ευρώπης και είναι μέλος της ευρωζώνης. Έτσι, μια χρεοκοπία θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημαντικότερη των οποίων είναι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».
«Και η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες , δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και έτσι να ανακτήσει γρήγορα την ανταγωνιστικότητά της. Γι 'αυτό η ιστορία το Σαββατοκύριακο για την Ελλάδα σε σχέση με την έξοδό της από την ευρωζώνη, είχε τέτοια απήχηση».
Αυτό που θα συμβεί, εκτιμά η Independent, είναι ότι θα υπάρξουν νέα δάνεια στην Ελλάδα. Και θα υπάρξει στα επόμενα χρόνια κάποιο είδος αθέτησης πληρωμών. Επιπλέον, η Ελλάδα θα αφήνει τη ζώνη του ευρώ, αλλά πολλά χρόνια αργότερα, ίσως σε οκτώ χρόνια . Η εφημερίδα συμβουλεύει την Ελλάδα να το κάνει, όταν κανείς δεν το περιμένει και στη συνέχεια να το κάνει ξαφνικά - όπως η Ιρλανδία, όταν προσχώρησε στο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα, αποδεσμευόμενη από τη στερλίνα, στις 30 Μαρτίου 1979.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου