Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Οι αντικαταστάτες του Στρος Καν στο δ.σ. του ΔΝΤ

Ο δεύτερος στην ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζον Λίπσκι, θα αναλάβει τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού, λόγω της απουσίας του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ ο Λίπσκι θα συναντηθεί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού σήμερα Κυριακή, προκειμένου να τα ενημερώσει για τις εξελίξεις.
«Σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες του ΔΝΤ, ο Τζον Λίπσκι, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, ενεργεί ως διευθύνων σύμβουλος, όταν ο διευθύνων σύμβουλος δεν είναι στην Ουάσινγκτον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε ανακοινωσή του.

 Η βίαιη αποχώρηση του Ντομινίκ Στρος-Καν από την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) φέρνει τον υπ' αριθμόν 2 του διεθνούς χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, Τζον Λίπσκι, στο «τιμόνι» του Ταμείου. Οχι για πολύ, διότι ο αμερικανός οικονομολόγος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί παράταση της θητείας του, που λήγει στις 31 Αυγούστου. Οι 100 ημέρες, όμως, που θα ασκήσει ο Λίπσκι τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, είναι εξαιρετικά κρίσιμες πρωτίστως για την Ελλάδα και δευτερευόντως για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης. Στο σημερινό Eurogroup, πάντως, το Ταμείο θα εκπροσωπήσει η υπ' αριθμόν 3 του Οργανισμού, Νεμάτ Σαφίκ.

Η κυρία Νεμάτ Σαφίκ
Όταν στις 23 Φεβρουαρίου ο Ντομινίκ Στρος – Καν πρότεινε στη γενική συνέλευση του ΔΝΤ την κυρία Νεμάτ Σαφίκ (Nemat Shafik) ως υποψήφια για τη θέση του αναπληρωτή Διευθυντή του ταμείου στη θέση του αποχωρούντος τότε Μουρίλο Πορτουγκάλ (Murilo Portugal), ελάχιστοι στην Αθήνα γνώριζαν την ύπαρξη μιας δυναμικής οικονομολόγου, αιγυπτιακής καταγωγής αλλά και με βρετανικό και αμερικανικό «αίμα» και πολύ λιγότεροι θα φαντάζονταν τότε πως μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες η κυρία Σαφίκ θα γινόταν το σημαντικότερο πρόσωπο για την Ελλάδα!

Η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια. Και στον ίδιο τον Στρος  Καν και στον «δικό» μας Γιώργο Παπακωνσταντίνου που καλείται αύριο  να «πείσει» την κυρία Σαφίκ για  το εφικτό των ελληνικών προσπαθειών και για την αναγκαιότητα να συναινέσει το ΔΝΤ στη χορήγηση νέας βοήθειας, νέων κεφαλαίων στη χώρα μας. Βλέπετε η κυρία Νεμάτ Σαφίκ ορίστηκε από το ΔΝΤ να αντικαταστήσει τον υπόδικο (;) γενικό διευθυντή του Ταμείου στη συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα αποφασισθεί η «τύχη» της ελληνικής οικονομίας.

Η 48χρονη κυρία Σαφίκ έχει στο βιογραφικό της μερικά αξιοσημείωτα επιτεύγματα: υπήρξε η νεαρότερη σε ηλικία Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπεύθυνη για τον ιδιωτικό τομέα και για τις επενδύσεις σε έργα υποδομής (infrastructure portfolio of investments). Προτού επιστρέψει σε υψηλές θέσεις στο ΔΝΤ – καθώς έχει διατελέσει και στο παρελθόν στέλεχός του – εργαζόταν ως υπεύθυνη επενδύσεων στην International Finance Corp. Κατέχει τη θέση της Μόνιμης Γραμματέως της βρετανικής κυβέρνησης για θέματα επενδύσεων σε τρίτες χώρες (Permanent Secretary of the U.K. Department for International Development - DFID).

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καϊρου. Στη συνέχεια μετέβη στις ΗΠΑ όπου προχώρησε τις σπουδές της στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και κατόπιν ολοκλήρωσε την ακαδημαϊκή της μόρφωση αρχικώς στο London School of Economics και μετά – για Διδακτορικό – στο Oxford University. Μέχρι τις αρχές του 2000 κατείχε και τη θέση καθηγήτριας στα Πανεπιστήμια Wharton Business School και Georgetown University.

Πηγές : http://www.tovima.gr , http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου