Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ηλεκτρονική ταυτότητα

Θα συζητήσουμε κάτι σημαντικό που αφορά όλο τον κόσμο και στη προκειμένη περίπτωση και την Ελλάδα. Εδώ και καιρό αποφασίστηκε από κάποιους η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Τα πάντα θα γίνονται ηλεκτρονικά, όπως και η ταυτότητα μας με τη κάρτα του πολίτη…

Πολλοί άνθρωποι είναι κατά στην ηλεκτρονική ταυτότητα για πολλούς λόγους ο καθένας. Άλλοι για θρησκευτικούς κι άλλοι για θέμα φακελώματος. Όλες οι απόψεις δεκτές. Προσωπικά είναι κάτι που με απασχολεί και από τότε που το άκουσα έχω μελετήσει το θέμα και έψαξα να δω τι είναι αυτό το καινούριο που θέλουν να μας δώσουν και για πιο λόγο. Σκέφτηκα πως δε μπορεί τώρα να τους πήρε ο πόνος για εμάς και την καλύτερη εξυπηρέτηση μας. Φυσικά διάβασα ιστορίες συνομοσιολογίας, μίλησα και άκουσα απόψεις από πολλούς ανθρώπους με διαφορετικές ιδεολογίες και πιστεύω. Πολλά από αυτά έχουν μια πραγματική βάση. Όμως μια σκέψη είναι κοινή σε όλους.
 
Παραθέτω κάποια σημαντικά ζητήματα που ειπώθηκαν σε ένα βίντεο που είδα τελευταία. Νομίζω πως αξιολογεί τα πιο σημαντικά θέματα για το ηλεκτρονικό σύστημα που θέλουν να μας περάσουν τώρα.

Ας δούμε κάποια πράγματα που λέει το υπουργείο σχετικά:

Η ταυτότητα θα έχει ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμό κτηματολογίου, αριθμό δελτίου ταυτότητας κτλ. ΘΑ μπορούμε επιτέλους να εξυπηρετούμαστε πιο εύκολα και γρήγορα από το δημόσιο ή όπου μας χρειάζονται όλα αυτά.

Καταρχήν, πόσες φορές θα χρειαστούμε όλα αυτά τα χαρτιά; Το πρόβλημα στις υπηρεσίες είναι επειδή δεν μπορούν να μας αναγνωρίσουν; Κάθε φορά που πηγαίνουμε στις υπηρεσίες αυτές, έχουμε τα κατάλληλα χαρτιά μαζί μας.
 
Αν είναι έτσι λοιπόν , τότε για πιο λόγο θα δώσουν τόσα λεφτά για να φτιάξουν τις ηλεκτρονικές ταυτότητες , τα οποία μαντέψτε ποιος θα τα πληρώσει και δεν προσθέτουν αυτά τα στοιχεία στις ταυτότητες που ήδη έχουμε; Τι θα προσφέρει λοιπόν ένα νέο πολύ έξοδο και ανασφαλές έντυπο ταυτοποίησης αν δεν γίνουν σοβαρές αλλαγές στο σύστημα; Όπως να οργανωθεί καλύτερα το δημόσιο, να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση στο προσωπικό, να δοθούν κάποια χρήματα για την εκπαίδευση του προσωπικού. Να οργανωθούν έτσι ώστε να μην υπάρχει το πρόβλημα των υπαλλήλων που δεν εμφανίζονται στις δουλειές τους ενώ πληρώνονται.

Πιστεύω πως το πρόβλημα στην εξυπηρέτηση μας, δεν το λύνει ένα νέο έντυπο ταυτότητας , αλλά η οργάνωση στις υπηρεσίες αυτές. Η οργάνωση αυτή πρέπει να γίνει άσχετα αν θα βγάλουν αυτές τις ταυτότητες ή όχι.

Μας λένε ότι η ηλεκτρονική ταυτότητά μας θα είναι ασφαλής. Μέσα από τις δυο διαβουλεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής λένε ότι: α. Θα υιοθετηθούν καλές πρακτικές ασφαλείας και πάντα με αδιαπραγμάτευτη τη διασφάλιση της προστασία των δικαιωμάτων του πολιτών καθώς και με πλήρη σεβασμό του δικαιώματος προστασίας της ιδιοτηκότητας και των προσωπικών μας δεδομένων.

Η διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε: «Δεν υπάρχει ασφάλεια στα συστήματά μας».

Το Γαλλικό υπουργείο οικονομικών και εθνικής οικονομίας, έπεσε θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης. Χάκερς έσπασαν τις βάσεις δεδομένων των έξι μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών στο κόσμο. Χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στις μυστικές πληροφορίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά. Άγνωστοι υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα ενός εκατομμυρίων στρατιωτικών πελατών αμερικάνικης τράπεζας.

Αυτά ήταν κάποια από τα πολλά περιστατικά που σημειώθηκαν τους τελευταίους έξι με εφτά μήνες περίπου. Συγνώμη αλλά είναι ποτέ δυνατόν στην Ελλάδα να φτιάξουν πιο ασφαλής βάση δεδομένων από τους παραπάνω που είπα; Αν καταφέρουν λοιπόν να το κάνουν αυτό, τότε τι να πω; Να πουλήσουν αυτή την ασφαλή βάση και στον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι θα μπορέσουμε να ξεχρεώσουμε και το χρέος και δε θα χρειάζεται πλέον να μας κόβουν τους μισθούς μας να ανεβάζουν τους φόρους και να πουλήσουν τη χώρα μας.

Αντί λοιπόν να μας λένε ένα σορό αερολογίες και ψέματα για την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων , καλό θα είναι να βγουν και να πουν ότι : Θα βάλουμε τη ζωή σας σε μια βάση δεδομένων, αλλά όταν η ζωή σας θα γίνει φύλλο και φτερό, εμείς δε πρόκειται να αποδεχτούμε την ευθύνη. Θα σας απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο που απαντάνε οι αρμόδιοι στις καταστροφές στους πυρηνικούς σταθμούς. «Λάβαμε το μήνυμα μας και από δω και πέρα θα βελτιώσουμε την ασφάλεια». Αφού γίνει η ζημιά θα ψάχνουμε να δούμε πως έγινε και μετά πως θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Πέρα από τους Χακερ αναρωτιέμαι και ποιοι θα είναι οι διαχειριστές. Θα είναι άνθρωποι με αγγελική συμπεριφορά; Δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψουν σε εκβιασμούς γι αν πουλήσουν τα στοιχεία μας; Σήμερα βλέπουμε πως στις καλύτερες θέσεις υπάρχουν οι πιο διεφθαρμένοι και στην κάρτα του πολίτη θα βρούμε να βάλουμε τους πιο ηθικούς; Οι διαχειριστές λοιπόν είναι ο πρώτος κίνδυνος για το σύστημα που εκτίθενται τα προσωπικά μας δεδομένα και στη συνέχεια είναι οι χακερ.

Το τσιπάκι που θα έχει η ταυτότητα. 
Διευκρίνιση: Όταν λέμε για τσιπάκι, μιλάμε για RFID.

Με αυτό το σύστημα όταν περνάει κάποιος από σημεία που υπάρχουν αναγνώστες καρτών τότε η κάρτα στέλνει και λαμβάνει σήμα. Επικοινωνεί δηλαδή εξ αποστάσεως και τότε αφήνει ίχνη. Δηλαδή με τη κάρτα θα γράφει ότι πέρασες από αυτό το δρόμο, μπήκες σε αυτό το κατάστημα, αγόρασες αυτά τα προϊόντα, πήγες σπίτι σου, έμεινες τόση ώρα εκεί, πήγες σε αυτό το εστιατόριο, αγόρασες αυτή την εφημερίδα κτλ. Μιλάμε για 24 ώρες την ημέρα καταγραφή συμπεριφορών, κινήσεων, επιλογών. Με άλλα λόγια φακέλωμα χωρίς κόπο και χωρίς κόστος.
 
Όπου έχει εφαρμοστεί τέτοια ταυτότητα στο εξωτερικό περιέχει τέτοιο τσιπάκι. Η ευρωπαϊκή ένωση στις 15 Δεκεμβρίου έβγαλε οδηγίες και συστήνει στις χώρες, οι κάρτες τους να είναι συμβατές μεταξύ τους. Το ίδιο προτείνει και η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank σε μελέτη που έγραψε για τις ταυτότητες. Άρα κι εδώ στην Ελλάδα το ίδιο θα είναι. Όπως και οι κάρτες - ταυτότητες των μεταναστών όπως σε όλους τους κοινούς θνητούς. Πιστεύω πως, φυσικά οι κάρτες των ψυχοπαθών που μας κυβερνάνε και που την έχουν δει θεοί, θα έχουν κάποιες διαφορές, τις οποίες σιγά μη μάθουμε ποτέ.

Βέβαια κρατάνε επτα σφραγιστο μυστικό τις τεχνικές προδιαγραφές. Δεν ανακοινώνουν πιο ακριβώς τσιπάκι θα είναι. Αυτό γιατί το κάνουν; Γιατί φυσικά τότε θα δούμε, πόσες σελίδες κειμένου χωράει; Είναι επαναπρογραμματιζόμενο;

Πόσο μακριά μπορεί να διαβαστεί; Ένα μέτρο, τριανταπέντε μέτρα, ενενήντα μέτρα μακριά; Υπάρχουν αναγνώστες που διαβάζουν τσιπακια από τόσο μακριά.

Μερικοί μπορεί να σκεφτούν. Μα έτσι κι αλλιώς είμαστε φακελωμένοι, τι να μας πειράξει αυτό το σύστημα; Όμως σήμερα φίλοι μου δεν καταγράφεται που πηγαίνουμε, πια διόδια περάσαμε, ούτε τι τρώμε τι αγοράζουμε, το ιατρικό μας ιστορικό, τις συνήθειες μας κτλ. Επίσης το υπάρχον φακέλωμα δεν είναι ενιαίο. Γνωρίζουν κάποια κομμάτια της ζωής μας. Με τη κάρτα όμως υπάρχει δυνατότητα εύκολης πρόσβασης και αναζήτησης σε όλα τα δεδομένα. Άρα μιλάμε για βάσεις που θα συνθέτουν το πλήρες προφίλ των πολιτών. Και στο κάτω κάτω όσο φακελωμένοι κι αν είμαστε, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να φακελωθούμε κι άλλο!! Αντιθέτως θα πρέπει να αγωνιστούμε να καταργηθεί και το φακέλωμα που υπάρχει. Όχι να πάμε οικιοθελώς να φορέσουμε ηλεκτρονικές αλυσίδες!!!


Κάποιοι άλλοι λένε πως έχουν καθαρή και διάφανη ζωή και δε τους ενδιαφέρει να τους παρακολουθούν. Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι εγωιστική φράση. Δηλαδή σαν να λένε, εγώ είμαι καλός και ηθικός άνθρωπος, Τι με ενδιαφέρει εμένα αν εσύ είσαι παράνομος; Η είσαι ανήθικος; Άραγε αυτοί που τα λένε αυτά, έχουν σκεφτεί πως κάποτε στη ζωή τους μπορούν να κάνουν σφάλματα; Έχουν σκεφτεί ότι μπορεί να κάνουν λάθη; Γιατί τότε αυτά τα σφάλματα και τις επιλογές μας που τότε τις θεωρούσαμε σωστές και τώρα λάθος να τις ξέρει και αυτός που θα έχει νόμιμη ή παράνομη πρόσβαση στη ταυτότητα σου;

Η κάρτα αγορών, η ηλεκτρονική συνταγογράφιση ή κάρτα υγείας που ήδη έχει κυκλοφορήσει και που στο μέλλον κι αυτή θα ενταχθούν κι αυτά στη ταυτότητά μας. Όλες οι ασθένειες, φάρμακα , αγορές, συνήθεις κτλ θα είναι κ αυτά σε μια βάση δεδομένων. Ο ίδιος κίνδυνος με τα παραπάνω. Αυτοί που λένε ότι δε τους ενδιαφέρουν όλα αυτά και δικαίωμα τους και σεβαστό. Είναι έτοιμοι να δεχτούν και ρατσιστική διάκριση εις βάρος τους με το να μη τους προσλαμβάνουν λόγο των καταναλωτικών τους συνηθειών ή του ιατρικού ιστορικού;

Κατά τη γνώμη πολλών, με αυτό το σύστημα, αλλάζει ο αξιακός κώδικας της κοινωνίας μας, ανατρέπονται βασικές ηθικές αρχές. Οι πληροφορίες που καταγράφονται, μπορούν να ανασυρθούν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του ατόμου και να αποτελέσουν μεγάλο πρόσχωμα στην προσπάθειά του να αναπτύξει την προσωπικά του. Έτσι το άτομο εγκλωβίζεται σε εικόνες και στιγμές του παρελθόντος, από τις οποίες ενδέχεται να επιθυμεί να απομακρυνθεί. Οι οποίες ακόμα τον καταδυναστεύουν στερώντας του κάθε αυθορμητισμό. Δηλαδή ο άνθρωπος χάνοντας την ιδιοτικότητα του μέσο της συνεχείς παρακολούθησης του, που είναι δεδομένο ότι μπορεί και θα γίνεται με την κάρτα αυτή, τότε το άτομο παύει να αυτενεργεί, προκειμένου να επιβιώσει τροποποιεί τη συμπεριφορά του, προσαρμόζεται, καλουπώνετε μέσα στα πρότυπα των παρακολουθούντων, αλλάζει στάση ζωής, τυποποιείται, απορρίπτει συνήθειες μη αρεστές και υιοθετεί συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές από τον ίδιο, αλλά αρεστές από το σύστημα. Οπότε με αυτό το σύστημα, λέμε αντίο στην ελευθερία κάθε ανθρώπου, όπου και να βρίσκεται και μπαίνουμε όλοι μαζί σε ένα νέο σύστημα – μαντρί.

Μπορεί κάποιοι να γελάνε με αυτά που σας λέω. Όμως να είστε σίγουροι ότι έτσι θα γίνει στο μέλλον. Ήδη πολλά από αυτά γίνονται σε χώρες που ήδη έχουν υιοθετήσει αυτό το σύστημα. Σήμερα ξεκινάνε όλα αθώα, όπως εξιχρονισμός, καλύτερη εξυπηρέτηση, δε θα ταλαιπωρούμαστε με τη γραφειοκρατία κτλ. Που καταλήγουν όμως όλα αυτά; Τι τίμημα θα έχουν; Τι κοινωνία θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές;

Μερικές χώρες που είδανε «τη γλύκα» με αυτές τις κάρτες, τις ακυρώσανε. Μέσα σε αυτές είναι η Αγγλία, η Ρουμανία, η Ρωσία και άλλες .

Τέλος να σας ενημερώσω για όσους δε το γνωρίζουν κάτι πολύ σημαντικό. Πριν λίγους μήνες, το υπουργείο έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση το θέμα αυτό. Όπως γνωρίζεται λοιπόν, σε όλες αυτές τις διαβουλεύσεις με τα νομοσχέδια κλείνουν με τη φράση, ότι όλες οι γνώμες των πολιτών θα παρθούν υπόψιν για την ψήφιση τους.

Μπορείτε να το δείτε κι εσείς αν ψάξετε ότι το 80% των απόψεων των πολιτών που απαντήσανε ήτανε κατά της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το συγκεκριμένο λοιπόν νομοσχέδιο Ψηφίστηκε στις 24/5/2011 και δεν αντέδρασε κανείς, δεν το πήρε χαμπάρι κανείς μας!!! Μη έχοντας πάρει υπόψιν την επιθυμεία των πολιτών, μη έχοντας πάρει υπόψιν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δε θα τη δεχτούνε για λόγους θρησκεία!! Με απλά λόγια, πετάξανε στα σκουπίδια τις αποψεις μας, πετάξανε στα σκουπίδια τους ανθρώπους που ειπα πιο πανω, μας γράψανε κανονικότατα και προχώρησαν σε αυτό που ήθελαν.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ.

Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να μην το πάρουμε στα ψιλά όλο αυτό το σύστημα που τώρα φαίνεται αθώο και να κάνουμε κάτι για την κατάργησή του. Όπως έκανε και η Αγγλία και η κάθε χώρα που δεν το δέχτηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου