Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Η ταφόπλακα

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών βάζουν την ταφόπλακα στην ελληνική οικονομία. Η επίθεση της εφορίας εναντίον των πολιτών και των επιχειρήσεων είναι το μοναδικό μέτρο που σκέφθηκε η κυβέρνηση για να μειώσει τα ελλείμματα του δημοσίου. Καμία περικοπή δαπάνης στον Δημόσιο τομέα, άγρια επίθεση στις επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. 

Όλοι συλλήβδην χαρακτηριζόμαστε φοροφυγάδες και θα υποστούμε ελέγχους και κόντρα ελέγχους, ακόμη και στα ελεγμένα, μπάς και βρεθεί κανένα ευρώ σε κάποια τσέπη.  Στο μεταξύ όμως, οι τσέπες της υψηλά ιστάμενης δημόσιας διοίκησης και των 300 της Βουλής, αλλά και των κομματικών παραγόντων και συνδικαλιστών, όλων αυτών δηλαδή που μας έφτασαν σε αυτό το χάλι, συνεχίζουν να γεμίζουν. Ο δημόσιος τομέας προστατεύεται πολύ αποτελεσματικά απο τους πολιτικούς, ενώ ο ιδιωτικός διώκεται αγρίως. 

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσει η τρόικα αυτά τα μέτρα. Θα πιστέψουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Ευρωπικής Κεντρικής Τράπεζας, αυτές τις αφελείς – προσπαθώ να είμαι πολύ ευγενικός όπως καταλαβαίνετε – προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών; 

Είναι δυνατόν να πιστέψουν οτι ενώ δεν κόβονται οι δαπάνες του δημοσίου θα μειωθεί το έλλειμμα απο τη σύλληψη της φοροδιαφυγής; Είναι δυνατόν να πιστέψουν οτι μια κυβέρνηση που δεν μπορεί καν να συντονιστεί, που δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να ανοίξει τις αγορές, να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, να εισπράξει τους φόρους, να κόψει τις δαπάνες, να αντιμετωπίσει τους συνδικαλιστές, να πουλήσει έστω και μια μετοχή δημόσιας επιχείρησης ή να μετρήσει πόσα ακίνητα διαθέτει το δημόσιο, θα καταφέρει κάτι με αυτό το αστείο ευχολόγιο που ονομάζει πρόγραμμα; 

Όχι μόνο δεν θα εισπράξει τίποτα απο τη φοροδιαφυγή το υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν θα εισπράξει ούτε τους λίγους φόρους που εισέπραξε πέρυσι. Και δεν θα τους εισπράξει διότι η ύφεση έχει διαλύσει την οικονομία. Δεν υπάρχει φράγκο με λίγα λόγια. Απο ποιόν θα εισπράξει; Απο τις κλειστές και τις πτωχευμένες επιχειρήσεις, απο τις ζημιογόνες, απο τους απολυμένους μισθωτούς, απο τους ελεύθερους επαγγελματίες που κάθονται όλη μέρα περιμένοντας να χτυπήσει το τηλέφωνο, απο τα κλειστά εμπορικά μαγαζιά ή απο αυτά που για να επιβιώσουν στέλνουν sms διαφημίζοντας εκπτώσεις 70% ; 


Θεωρεί ο κ. Παπακωνσταντίνου οτι επειδή αναφέρει τις λέξεις «φορολογικός έλεγχος» σε κάθε φράση των ανακοινώσεων του, θα τρέξουν οι φοροφυγάδες ή οι οφειλέτες να πληρώσουν; Που να τα βρούν; Για να υπάρξουν φόροι ( και φοροδιαφυγή) πρέπει να υπάρξει κέρδος, για να υπάρξει κέρδος πρέπει να υπάρξει τζίρος. Δεν έχουν καταλάβει οτι δεν υπάρχει τζίρος; Δεν έχουν καταλάβει οτι εφόσον η αγορά δουλεύει με μεταχρονολογημένες επιταγές εννέα μηνών κατά μέσο όρο, ουδείς πλέον τιμολογεί για να μην αναγκαστεί να προπληρώσει τον ΦΠΑ που θα εισπράξει – αν εισπράξει σε εννέα μήνες; Και αφού δεν υπάρχει κέρδος δεν θα υπάρξουν ούτε φόροι, ούτε φυσικά φοροδιαφυγή για να συλληφθεί.
Ή μήπως περιμένει η κυβέρνηση οτι όσοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους στην Ελβετία θα τα φέρουν πίσω; Όταν μια κυβέρνηση επιτίθεται με αυτόν τον άδικο και ανόητο τρόπο στο εισόδημα και την περιουσία, μία λύση υπάρχει. Η φυγή του Λούη. Έχεις λεφτά; Κρύψτα, θάψτα. Αυτό το μήνυμα στέλνει ο κ. Παπακωνσταντίνου στην αγορά. Και αυτό θα είναι φυσικά το τέλος της ελληνικής οικονομίας.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές θα ήταν εγκληματικά αν εφαρμοζόντουσαν. Αλλά και μόνο που ανακοινώθηκαν είναι πολύ επικίνδυνα διότι βάζουν στον καταψύκτη την οικονομική δραστηριότητα και τρομοκρατούν τους έχοντες αποταμίευση και περιουσία. Αυτοί, απο χθές,το μόνο που σκέφτονται πλέον είναι πώς θα την προστατεύσουν - εξαφανίζοντας την.
Και για να μην είμαι άδικος η αλήθεια είναι οτι μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και η μείωση των εφοριών – θα μείνει μόνο μία στην πρωτεύουσα του κάθε νομού, οι άλλες θα κλείσουν. Θα κλείσουν; Όχι ακριβώς. Θα μετατραπούν σε «φορολογικά ΚΕΠ» και οι υπάλληλοι τους θα μεταταχθούν.
Μα ποιόν κοροιδεύουν επιτέλους;
Κατά τη γνώμη μου μια σωτηρία πλέον υπάρχει. Να απορρίψει η τρόικα το πρόγραμμα της κυβέρνησης και να της δώσει έτοιμο ενα άλλο το οποίο να μειώνει δραστικά και άμεσα τις δαπάνες του δημοσίου. Να την υποχρεώσει επίσης να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, να επιστρέψει τον ΦΠΑ και τους φόρους που χρωστάει, να συμψηφίσει οφειλές δημοσίου και ιδιωτών και να συγχρονίσει την  απόδοση του ΦΠΑ με την είσπραξη του. Και απο τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών να πληρώσει τους προμηθευτές του δημοσίου που πτωχεύουν περιμένοντας. Μόνο έτσι θα φύγουμε απο την ύφεση και θα μπορέσει και το δημόσιο να αναπνεύσει και να εισπράξει φόρους.
Όλα τα άλλα είναι «δούλεμα ψιλό γαζί». Και μάλιστα δούλεμα επιπέδου δημοτικού σχολείου που δεν τα πιστεύει κανείς.
Η κυβέρνηση λέει οτι θα εισπράξει 12 δις απο τη φοροδιαφυγή. Κρίμα που δεν υπάρχει αντίστοιχο στοίχημα στο ίντερνετ και στους διεθνείς bookers στοιχημάτων. Θα γινόμασταν – όλοι οι Έλληνες – πλούσιοι αν στοιχηματίζαμε εναντίον των προβλέψεων του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η μόνη αλήθεια – και φυσικά δεν την λέει ούτε ο κ. Παπακωνσταντίνου ούτε ο κ. Παπανδρέου – είναι οτι ο δημόσιος τομέας παραμένει μεγάλος και η εξόντωση του ιδιωτικού τομέα είναι ο ολοφάνερος τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προφασίζεται οτι θα λύσει το πρόβήμα της οικονομίας.
Δυστυχώς η κατάσταση πηγαίνει απο το κακό στο χειρότερο και τα νέα πλάνα του υπουργού Οικονομικών δείχνουν οτι η κυβέρνηση δεν βάζει μυαλό. Ελπίζουμε η τρόικα – που ήδη απέκτησε μια μικρή πείρα ενός έτους για το τι σημαίνει κοροιδία απο Έλληνα υπουργό – να έχει το απαιτούμενο μυαλό και να πιέσει την κυβέρνηση να πάρει τα σωστά μέτρα. 

Το δικό μας σχόλιο στο πολύ καλό αυτό άρθρο είναι ... "αν έχουμε αποθέσει τις τελευταίες μας ελπίδες για σωτηρία της χώρας στο να  πιέσει η τρόικα την κυβέρνηση να πάρει τα σωστά μέτρα... τότε καλύτερα ας αρχίσουμε να αποδεχόμαστε από τώρα το μοιραίο.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου