Το μνημόνιο και οι δανεικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με ΔΝΤ και λοιπούς επόπτες κι επιτηρητές μπορεί να συνοψιστεί και από τη φράση του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος έχει αναφωνήσει:«Είμαστε χώρα με περιορισμένη εθνική κυριαρχία». Ως εκ τούτου φανταστείτε το πανηγύρι που θα γίνει αν στη θέση του... ατακτούλη Στρος τα αφεντικά (Αμερικανοί) του ΔΝΤ τοποθετήσουν έναν γνωστό μας γείτονα και φίλο. Τον Κεμάλ Ντερβίς...
Το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία του ΔΝΤ και τις τύχες της χώρας μας ο Τούρκος καθηγητής - οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας δεν είναι απίθανο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου ο Ντερβίς «παίζει» δυνατά στην κούρσα της διαδοχής του Στρος Καν. Για την ακρίβεια υπάρχουν ισχυροί κύκλοι και συμφέροντα που τον προωθούν.
Για φανταστείτε, λοιπόν, την περίπτωση κατά την οποία το ΔΝΤ – όπως ήδη διαφαίνεται – θα είναι ο βασικός διαχειριστής του ελληνικού χρέους: ένας Τούρκος να ορίζει τι, πόσο και σε ποιον θα ξεπουληθεί από την ελληνική δημόσια περιουσία.
Όποιος και να ναι ο επόμενος... Στρος Καν, θα συνεχίσει με συνέπεια και επιμέλεια τη δουλειά του προκατόχου του: τη λεηλασία του εισοδήματος, του κοινωνικού κράτους, αλλά και των πόρων και πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας, καθώς και την πρόσδεσή της στο αμερικανικό γεωπολιτικό άρμα. Όποια, λοιπόν και να ναι η επόμενη «γάτα» του ΔΝΤ (τουρκική, μεξικάνικη, ινδική), τη δουλειά της θα την κάνει. Διότι όπως λέγεται ότι το έχει διατυπώσει ο Ντενγκ Χσιάο Πινγκ, ο διάδοχος του Μάο: «Δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι μαύρη ή άσπρη, σημασία έχει να τρώει ποντίκια».
Βέβαια η ενδεχόμενη ανάληψη της ηγεσίας του ΔΝΤ από έναν Τούρκο, σε ό,τι μας αφορά, θα έχει μια ισχυρή συμβολική σημασία: θα καταδεικνύει ακόμη και στους τυφλούς το πραγματικό νόημα των δεσμεύσεων της χώρας, αλλά και το είδος της «σωτηρίας» της από την κυβέρνηση Παπανδρέου και την τρόικα.
Ίσως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος. Για να γκρεμιστούν διαφόρων ειδών αφελείς αντιλήψεις που επικρατούν γύρω από την πραγματική κατάσταση και την προοπτική αυτού του δύσμοιρου τόπου σε αυτό το καθεστώς.
Αν είναι, Κεμάλ, να μας βγάλεις από την ευγενή μας τύφλωση, τότε καλώς να ορίσεις...
Πηγή : http://www.topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου