Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Guardian: Η καταδικασμένη γενιά της Ελλάδας

Η βρετανική Guardian αναφέρθηκε σε ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα αντικείμενο πολλών συζητήσεων στη χώρα μας, που δεν είναι άλλο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά της κρίσης, την οποία και χαρακτηρίζει ως καταδικασμένη, σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας και δυσοίωνων προοπτικών...

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Μνημόνιο και η λιτότητα που επέφερε εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα, έχουν αλλάξει ριζικά τη ζωή των πολιτών. Από τις επιπτώσεις δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν οι νέοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Όσοι είναι 18-24, το πιο πιθανό είναι να είναι άνεργοι, αναφέρεται, όπως συμβαίνει στο 40% της γενιάς τους.

Παράλληλα, όσοι είναι στη δεκαετία των 30 ετών και δουλεύουν, είναι πολύ πιθανό να έχουν μερική απασχόληση και ευέλικτο ωράριο, ενώ η ανασφάλεια καλά κρατεί. Οι μισθοί μειώνονται, ο συνδικαλισμός εξασθενεί, ενώ επίφοβη είναι για τους εργαζομένους ακόμα και η απουσία λόγω ασθένειας.

Οι νέοι στην Ελλάδα δεν μπορούν να κάνουν συνηθισμένες επιλογές ζωής, αφού δεν μπορούν να σχεδιάσουν ούτε το παρόν, πόσο μάλλον και το μέλλον, ενώ νιώθουν ότι δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν. Ανήκουν σε μια "καταδικασμένη γενιά" τονίζεται στο δημοσίευμα.

Όλοι μιλούν για την υπάρχουσα κατάσταση, γεμάτοι ανασφάλεια και φόβο εξαιτίας του αδιεξόδου. Ένα μόλις χρόνο μετά το πραγματικό ξέσπασμα της κρίσης, μικρές ιστορίες μας το υπενθυμίζουν καθημερινά: άστεγοι ψάχνουν τροφή σε κάδους απορριμάτων, εργαζόμενοι απολύονται χωρίς αποζημίωση ή δέχονται μειώσεις μισθών, αστυνομικοί βιαιοπραγούν εις βάρος διαδηλωτών, σχολεία και νοσοκομεία κλείνουν, δημοσιογράφοι λογοκρίνονται. Η νομιμότητα, η πλειοψηφία, η δημοκρατία και η ισότητα αρχίζουν και δείχνουν σχετικές έννοιες.

Οι Έλληνες όμως, συνεχίζει η συντάκτρια, δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν και να αντιδράσουν, αφού τους έχουν πει ότι η κρίση είναι δική τους ευθύνη.

Ένας λαός και ιδιαίτερα το κομμάτι της νεολαίας του, δεν μπορούν να ζουν υπό το καθεστώς απομόνωσης, φόβου και ενοχής για πολύ ακόμα, βλέποντας ένα μέλλον γεμάτο με άλυτα προβλήματα. Η συντάκτρια του άρθρου φοβάται ότι η κατάσταση αυτή, που χαρακτηρίζεται έντονη καταπίεση, μπορεί να οδηγήσει σε γεγονότα παρόμοια με του Δεκεμβρίου του 2008. Η αντίδραση θα είναι μαζική, ενδεχομένως βίαιη, όπως φυσικά, απρόβλεπτη και με πολλούς παραλογισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου