Τρίτη 17 Μαΐου 2011

WikiLeaks: Η μυστική διπλωματία Παπανδρέου – Ερντογάν

Όπως προκύπτει από τηλεγραφήματα που διέρρευσαν στο WikiLeaks και έφερε στη δημοσιότητα το Βήμα της Κυριακής, την επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια, ανάλογα με την περιοχή καθώς και την προσφυγή στη Χάγη για συμφωνία πακέτο για το Αιγαίο «προετοίμαζαν» ΠΑΣΟΚ και Άγκυρα ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2009.
WikiLeaks: Η μυστική διπλωματία Παπανδρέου – ΕρντογάνΕίναι χαρακτηριστική η φράση στο τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, όπου αποτυπώνει τη συνάντηση της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά, κυρίας Τίνα Κάινταναου με τον αξιωματούχο του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Χαϊντάρ Μπερκ ,όπου ο τελευταίος αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και στις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ΠαΣοΚ επισημαίνει ότι η Τουρκία «δεν είναι ξένη για το ΠαΣοΚ και ο Παπανδρέου είναι καλός εταίρος».


Ο κ. Μπερκ δηλώνει την ετοιμότητα της Τουρκίας να μελετήσει την επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές (αλλά όχι σε άλλες).
Ηταν η εποχή που η Ουάσιγκτον πίεζε για την υιοθέτηση «κώδικα συμπεριφοράς», ο οποίος συμπεριελάμβανε, μεταξύ άλλων, άοπλες πτήσεις πάνω από το Αιγαίο, όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν στο WikiLeaks.
Από τα τηλεγραφήματα προκύπτει επίσης το περιεχόμενο της επιστολής Ερντογάν προς τον κ. Γ. Παπανδρέου , όπου φαίνεται ότι οι αμερικανικές προτάσεις για το Αιγαίο υιοθετήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους.
Τον Ιούλιο του 2009 ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, σε εμπιστευτικό τηλεγράφημά του προς την Ουάσιγκτον, την Αγκυρα και τη μόνιμη αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, εκτιμά ότι οι Ελληνες και οι Τούρκοι πρέπει να εμπλακούν σε «παραγωγικές συζητήσεις» για ζητήματα εναέριας ασφάλειας με στόχο να κατορθώσουν να τα βρουν για τις διαφορές τους στο Αιγαίο.
Και προτείνει σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά σε συνδυασμό με κινήσεις αμοιβαιότητας από την τουρκική πλευρά. Ανάμεσα στα ΜΟΕ που προτείνει ο κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ είναι η αναγνώριση των «ψευδομουφτήδων» στη Θράκη, να μη χαρακτηρίζονται οι τουρκικές υπερπτήσεις «απειλή στην κυριαρχία»,αλλά…«ενόχληση»,να μη χαρακτηρίζονται εχθρικά τα αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που εισέρχονται στο FΙR Αθηνών.
Ακόμη να αποφεύγουν τα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να πετούν πάνω από «αποστρατικοποιημένα» νησιά (σ.σ.: είχαν προηγηθεί οι τουρκικές αντιδράσεις για νατοϊκές ασκήσεις που συμπεριελάμβαναν υπερπτήση του Αη Στράτη, με αποτέλεσμα τη ματαίωσή τους) όταν τελούν σε νατοϊκή αποστολή. Ο αμερικανός πρεσβευτής προτείνει ακόμη στην ελληνική κυβέρνηση να αποφεύγει τις «σκληρές» απαντήσεις στους Τούρκους.
Άμα την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Παπανδρέου όλα τα ανωτέρω υιοθετηθήκαν με τελευταίο αυτό το αυτό των «ψευδομουφτήδων» στη Θράκη όπου μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την εκλογή μουφτήδων στη Δυτική Θράκη και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η σαρία. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ανάδειξη των θρησκευτικών και δικαστικών λειτουργών (των μουφτήδων) της μουσουλμανικής μειονότητας παύει να γίνεται με διορισμό από το κράτος, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Όπως επίσης προκύπτει από τα τηλεγραφήματα η Τουρκία δεν αποκλείει την προσφυγή στη Χάγη, αλλά «για όλα τα θέματα» και όχι μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται -χρονικά- μετά το ύποπτο πολιτικά θέμα που έχουν «σηκώσει» οι Τούρκοι για το νομικό καθεστώς ελληνικών νησιών του Αιγαίου (και άλλων ανύπαρκτων ζητημάτων) και πολλαπλασιάζει τις ανησυχητικές ενδείξεις και τα ερωτηματικά για το ακριβές περιεχόμενο των μυστικών συζητήσεων που πραγματοποιούνται μεταξύ της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και αυτής του Ερντογάν ..

Πηγή : http://www.politis-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου