Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Περίεργα ζητήματα με την απογραφή . . .

Φίλοι με ενημέρωσαν για τα παρακάτω, τα οποία θέτω υπόψη σας, προς διερεύνηση και έλεγχο από τις πηγές που ενδέχχεται να έχετε :

Παλιά, η απογραφή πληθυσμού γινόταν μια συγκεκριμένη ημέρα (Κυριακή συνήθως) του Έτους της απογραφής. Κατά την ημέρα εκείνη, απαγορευόντουσαν οι μετακινήσεις, εκτός εκτάκτων περιπτώσεων. Στη φετινή, η διάρκεια είναι 15 μέρες και δεν έχει ανακοινωθεί καμία απαγόρευση μετακινήσεων από όσο γνωρίζω. Πράγμα το οποίο σημαίνει πως εγώ μπορώ να απογραφώ και στην Αθήνα όπου μένω, αλλά και στον Τόπο Καταγωγής μου που μπορεί να είναι άλλος, αν αυτό για κάποιο λόγο εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα… (Κρατούμενο Νο 1).
Στους αλλοδαπούς που θα απογραφούν, αναφέρθηκε ότι δεν θα ζητηθούν νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως άδεια παραμονής, άδεια εισόδου στη χώρα, διαβατήριο κτλ.

Πράγμα το οποίο σημαίνει πως μπορεί να δηλωθεί όπως θέλει, χωρίς κάποιος να μπορεί να το ελέγξει αυτό που δήλωσε (Κρατούμενο Νο 2).

Δεν ξέρω σίγουρα αν υπάρχει τελικά στο Έντυπο Απογραφής ερώτηση για το Θρήσκευμα, γιατί κουβεντιαζόταν. Σας παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο της Ελευθεροτυπίας στις 29/07/10 με τίτλο ‘’Ζωτικής σημασίας η απογραφή πληθυσμού 2011’’ :
‘’ Ενα στοιχείο το οποίο έχει μεγάλη σημασία, λόγω της πολυπολιτισμικής πλέον διάρθρωσης του πληθυσμού της χώρας, είναι το θρήσκευμα. Στο επιχείρημα ότι αυτό αποτελεί προσωπικό δεδομένο, η απάντηση είναι ότι, όπως προαναφέρθηκε, τα στοιχεία της απογραφής είναι απόρρητα και κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σ’ αυτά. Η καταγραφή του θρησκεύματος των απογραφομένων σε κάθε νομό της χώρας είναι αναγκαία τόσο για τους γενικούς λόγους της απογραφής του πληθυσμού (το στοιχείο αυτό ζητείται σε απογραφές άλλων χωρών) όσο, και κυρίως, για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να βρεθούν χώροι στους οποίους θα μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.’’ (Κρατούμενο Νο 3).

Στη Θράκη, από όσα μου είπαν, παρατηρούνται, και δεν ξέρω αν κάποιος το έχει καταγράψει αυτό με κάποιο μέσο (κάμερα, κινητό), μαζικές μετακινήσεις μουσουλμανικού πληθυσμού ακόμα και με λεωφορεία, από περιοχή σε περιοχή, από τη μέρα που ξεκίνησε η απογραφή. Δεν ξέρω, λέω και πάλι αν είναι αληθινά ή ‘’ράδιο-αρβύλα’’, αλλά στην περίπτωση που είναι, μήπως ο σκοπός είναι να εμφανίσουν τη μουσουλμανική μειονότητα μεγαλύτερη από ότι πραγματικά είναι; (Κρατούμενο Νο4)

Εσείς βγάζετε κάποιο συμπέρασμα από τα παραπάνω;

Πηγή : http://toxrisimo.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου